0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:08
No menu items!

IT-iștii pe cale de dispariție. Inteligența Artificială (A.I.) preia tot mai multe sarcini și îi va înlocui, în perioada următoare

spot_img

Programatorii și inginerii de software ar putea fi nevoiți în viitorul deloc îndepărtat să se reorienteze și să își dezvolte noi aptitudini pe măsură ce inteligența artificială (A.I.) preia tot mai multe sarcini legate de scrierea de cod, le-a transmis subalternilor săi Matt Garman, CEO-ul Amazon Web Services, potrivit Business Insider.

„Dacă vă uitați ce va fi de acum peste 24 de luni sau peste o anumită perioadă de timp – nu pot prezice exact cât este – e posibil ca majoritatea dezvoltatorilor să nu mai scrie cod”, le-a spus subalternilor săi Matt Garman, în iunie, luna în care a devenit CEO al Amazon Web Services (AWS).

Unul dintre cei prezenți la discuția informală a înregistrat audio comentariile sale și le-a transmis acum înregistrarea jurnaliștilor de la Business Insider.

„Să scrii cod este într-un fel ca și limbajul cu care noi vorbim cu computerele. Nu este neapărat abilitatea în sine cea importantă. Abilitatea importantă este cum inovez eu? Cum construiesc ceva care este interesant de folosit pentru utilizatorii mei finali?”, a mai spus Garman.

El a explicat că asta înseamnă că meseria unui dezvoltator de software se va schimba.

„Înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă mai bine ceea ce au nevoie clienții noștri și lucrul final pe care vom încerca să îl construim, fiindcă acestea vor fi din ce în ce mai mult munca, spre deosebire de a sta jos și a scrie un cod propriu-zis”, le-a mai spus el angajaților AWS.

„Să fii dezvoltator în 2025 ar putea fi diferit de ceea ce însemna să fii dezvoltator în 2020”, a afirmat în aceeași notă CEO-ul AWS.

Șeful Amazon Web Services a încercat mai degrabă să liniștească programatorii

Cei de la Business Insider notează pe baza înregistrării audio pe care au obținut-o că afirmațiile făcute de Garman în spatele ușilor închise au sunat mai degrabă ca niște sfaturi decât ca un avertisment sumbru că programatorii își vor pierde locurile de muncă din cauza A.I.

„Tonul său a fost optimist, sugerând mai multe oportunități creative pentru dezvoltatori. El a spus că AWS ajută angajații să continue să își îmbunătățească aptitudinile și să învețe despre noi tehnologii cu ajutorul A.I.”, scrie ziarul financiar.

Comentariile făcute de acesta în fața subalternilor vin în contextul în care AWS a anunțat în luna aprilie că va renunța la sute de angajați ca parte a celui mai mare val de concedieri din istoria Amazon.

La fel ca alți giganți tech din Silicon Valley, Amazon a făcut angajări pe bandă rulantă în timpul pandemiei de COVID-19, când afacerile sale au crescut exploziv. Însă începând cu 2022 compania fondată de Jeff Bezos a renunțat la aproximativ 27.000 de angajați.

La AWS concedierile au afectat până acum angajații din magazinele fizice, departamentul de vânzări și cel de marketing, după cum arăta CNBC când ele au fost anunțate.

Îngrijorările persistă însă pentru programatorii de la AWS și alte companii tech în condițiile în care noi instrumente A.I. care generează automat cod pot ajuta la realizarea mai rapidă a unor proiecte și cu costuri mai mici în ceea ce privește personalul.

Ce a spus CEO-ul Microsoft despre „revoluția A.I.” și impactul asupra dezvoltatorilor de software

Garman nu este primul director de top din Silicon Valley care a afirmat recent că meseria de programator, așa cum e cunoscută ea în prezent, va cunoaște modificări în următorii ani din cauza progreselor tehnologiei A.I.

Unii au sugerat chiar o schimbare majoră de paradigmă.

În comentarii făcute în noiembrie anul trecut și citate de MIT Technology Review, CEO-ul Microsoft Satya Nadella a afirmat că jobul de programator va rămâne unul căutat și că cererea va crește chiar exploziv datorită progreselor în materie de inteligență artificială.

El a declarat însă că pe viitor meseria se va schimba și că își imaginează că până la un miliard de dezvoltatori, dintre care mulți cu foarte puțină experiență sau chiar fără niciun fel de experiență în scrierea de cod, ar putea lucra pe platforme ce folosesc A.I.

Directorul executiv al Nvidia a exprimat o poziție tranșantă pe subiect

Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, a exprimat o poziție radicală mai devreme în cursul acestui an, când a spus la evenimentul World Governments Summit organizat la Dubai în februarie că viitorii studenți ar putea fi mai câștigați dacă s-ar axa pe domenii precum știința, ingineria sau agricultura.

„Probabil vă amintiți că în ultimii 10 – 15 ani aproape toată lumea care urca pe o scenă ca aceasta v-ar fi spus că este vital ca copiii voștri să învețe știința calculatoarelor. Acum este valabil aproape exact opusul”, a declarat el.

„Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni vorbesc astăzi despre inteligența artificială, pentru că pentru prima oară îți poți imagina că toți din compania ta pot fi tehnologi”, a adăugat el, subliniind că „prăpastia tehnologică s-a închis cu totul”.

„Ai acum un computer care va face ceea ce îi spui să facă pentru a te ajuta să îți automatizezi munca, să îți crești productivitatea, să devii mai eficient”, a mai afirmat Huang.

Însă, evident, nu toată lumea este convinsă de sfaturile lui Huang și a altora privind programatorii.

De exemplu, Patrick Moorhead, unul dintre analiștii veterani din domeniul tech, a reacționat pentru site-ul de specialitate The Register față de comentariile șefului Nvidia, afirmând că „aud de peste 30 de ani că ‘XYZ va ucide programarea’, dar tot nu avem încă destui programatori”.

D.Constantin