3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:50
No menu items!

Isărescu: ”Singură, reducerea CAS nu este o soluție”

spot_img

Guvernatorul BNR caută soluții pentru ieșirea din cercul vicios al supra-impozitării, evaziunii și ocupării

isarescu

Doar reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) nu este suficientă pentru a rezolva problema structurală a diferenței mari dintre numărul redus de contribuabili și cel de beneficiari, fiind necesar  un program de creare de locuri de muncă, a declarat, marți, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

”Singură, reducerea CAS nu este o soluție, pentru că îți creează alte probleme. Ieșirea dintr-un cerc vicios este o treabă grea. Îți trebuie un program. Trebuie să creezi locuri de muncă, dar poți să faci așa? Spui vreau locuri de muncă, dar uite că nu apar”, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a spus că impozitarea cu 50-60% a  costului forței de muncă este ”foarte mult”.

”Soluția pentru România e să ajungi la cel puțin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum să îl rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu și nici pe termen lung”, a adăugat Isărescu.

Acesta a accentuat pe necesitatea unui program în mediul rural, unde este vizibilă sub-angajarea forței de muncă.

”Am discutat acest lucru și în comitetul de trecere la euro. Chiar eu am solicitat specialiștilor băncii, dacă pot să imagineze scenarii de ieșire din acest cerc vicios. Financiar este o ecuație imposibilă: cum să asiguri à la longue contribuții, viabilitate și evitarea evaziunii și pe de altă parte, o mulțumire à la longue a pensionarilor. Și vedeți că aproape nimeni nu e mulțumit”, a mai spus Isărescu.

Guvernul a decis luna trecută reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie.

Contribuţia datorată de angajator sistemului public de pensii scade de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

Impactul negativ total este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru 2015, la 5,2 miliarde lei pentru 2016 și la 5,5 miliarde lei pentru 2017 și 2018. Pentru acest an, Guvernul intenționează să compenseze impactul negativ prin veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii.

S.Z.