-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:28
No menu items!

Isărescu, despre aderarea la Zona Euro: Nu faceți greșeli, corecția e dureroasă

spot_img

O bună pregătire implică aducerea economiei la un grad mai mare de competitivitate

 isarescu

România mai are multe de făcut pentru aderarea la euro la momentul potrivit, trebuie să se concentreze pe reformele structurale și să evite greșelile în politicile economice, pentru că acestea generează corecții dureroase și de lungă durată, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

”România îndeplinește toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este să asigurăm stabilitatea acestora în timp. Viitoarea misiune a politicilor economice este să păstreze echilibrele macroeconomice dobândite cu atât de multe eforturi, concentrându-se pe reformele structurale”, a precizat guvernatorul BNR.

Acesta s-a referit în special la creșterea eficienței în sectoare cheie ale economiei, precum energia și transporturile, la rezolvarea problemelor cu șomajul în rândul tinerilor, prin reforme în educație, la îmbunătățirea absorbției fondurilor europene și la îmbunătățirea calității infrastructurii, în special cea de drumuri.

Guvernatorul BNR a reamintit evoluția economiei post-criză și a atras atenția autorităților că orice greșeală de politici economice va genera corecții extrem de dureroase, al căror efect va dura mult în timp.

”Corecțiile sunt întotdeauna dificil de explicat și de înțeles de către publicul larg. Sfatul meu este: Nu faceți greșeli pentru că a le corecta devine dureros”, a mai spus Isărescu.

Alte riscuri țin de factorii geopolitici – în special Grecia și Ucraina, care pot influența deciziile investitorilor și, implicit, direcția și volumul fluxurilor de capital, cu impact direct asupra volatilității monedei naționale.

Alte incertitudini provin, potrivit guvernatorului BNR, de la divergențele în creștere dintre politicile monetare practicate de marile bănci centrale ale lumii, care pot, de asemenea, să influențeze dinamica fluxurilor de capital și, implicit, volatilitatea cursului de schimb.

Premierul Victor Ponta a afirmat recent că România vrea să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019 și că este nevoie de un consens politic pentru îndeplinirea acestui obiectiv.