Impunerea unor comisioane mari duce la dispariția oricărui câștig din economisire
Comisioanele percepute de băncile din România pentru operațiuni sunt încă mari, iar acest lucru se simte mai acut în prezent, în condițiile unor dobânzi mici, iar situația în care cetățenii ies în pierdere dacă își țin banii la bancă ar trebui evitată, a declarat marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
”Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% și 3% într-un context în care rata inflației a coborât la 1% și tinde să fie negativă câteva trimestre. Câștigul real se menține și s-ar putea, nu știm, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câțiva ani. Dar asta nu este câtuși de puțin o invitație pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite ci o invitație la realism, la o citire cu atenție a cifrelor, iar politica de dobânzi băncilor, dar nu numai aceasta ci și cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Și dacă ele nu se simțeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1-2-3%, un comision de 0,5%, chiar 1% pentru o operațiune bancară se simte”, a spus Isărescu, într-o conferință publică, citat de Agerpres.
În opinia sa, băncile trebuie să se bazeze în viitor pe creditare din resurse interne și, în consecință, trebuie să încurajeze economisirea. ”Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune de ce să țin banii în bancă? Să plec cu mai puțini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operațiune? Acesta nu este doar un îndemn la adresa băncilor centrale către băncile comerciale: faceți ce faceți și reduceți comisioanele! Este un îndemn la realism și la adaptarea la situația actuală”, a explicat Isărescu.