Românii care îşi cumpără maşini second-hand au două şanse din trei să dea banii pe una lovită şi reparată fără ca evenimentul să apară în istoricul maşinii. Statistica aparţine unui site unde poate fi verificat online istoricul oricărui autoturism, pe baza seriei de şasiu. Specialiştii susţin că este cea mai sigură cale de verificare, pentru că unele reparaţii sunt atât de bine făcute, încât nici cei cu experienţă nu observă nimic cu ochiul liber, potrivit digi24.ro.
O maşină din trei vândută anul acesta în România nu este nouă. Doar în septembrie românii şi-au cumpărat peste 22.600 de maşini rulate. Iar de la începutul anului numărul acestora se apropie de 180.000 de maşini. Internetul şi târgurile auto au oferte pentru toate buzunarele, de la câteva sute de euro până la câteva mii sau zeci de mii.
Specialiștii avertizează însă că aceia care vor să vândă nu spun întotdeauna adevărul şi aveţi şanse mari ca maşina proaspăt cumpărată să fi fost în trecut lovită şi reparată, iar vânzătorii să ascundă acest lucru.
„Ai 59% la sută şanse să cumperi o maşină second hand care să fi avut în trecut patru daune cu o valoare cumulată de câteva mii de euro”, spune Mihai Cune, fondatorul www.inspectorauto.ro. Şi asta pentru că puţini dintre români verifică cu adevărat maşina pe care vor să cumpere.
Cea mai sigură soluţie, spun specialiştii, este să aflaţi istoricul real al maşinii. Acum o puteţi face şi pe internet, contra cost. E suficient să accesaţi primul site de acest fel din România şi să introduceţi seria de şasiu a maşinii care vă interesează.
„Acoperim aproximativ 80-85% pe ce înseamnă daune în România, iar pe Uniunea Europeană acoperim nouă ţări pentru istoric de daune majore. Înseamnă daune care au depăşit 30-40% din valoare maşinii. Există informaţii şi despre maşină dacă a fost raportată ca furată”, spune Mihai Cune, fondatorul www.inspectorauto.ro.
Deși cunoașteți istoricul maşinii nu este suficient. Specialiştii vă recomandă şi o inspecţie tehnică înainte de cumpărare şi apoi o revizie generală.