7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:45
No menu items!

Istoria tatuajului

spot_img

Istoria tatuajului

Tatuajul este o formă de artă apărută cu mii de ani în urmă. La început, tatuarea se realiza cu ajutorul unor ustensile din os, cu aspect de dălți zimțate. Tatuarea constă în introducerea tuşului colorat în stratul superficial al pielii, în diverse forme şi modele. La început, tatuajele marcau funcția unui individ într-un trib, dar acum are rol artistic. În epoca modernă, tatuajele se execută la saloane specializate, în condiții optime de curățenie, aparatură profesională şi personal specializat.

Modelele simple de demult au fost înlocuite cu motive florale, simboluri chinezești, portrete de calitate și texte cu rezonanţă. Hena, plantă utilizată ca şi colorant, era folosită pentru colorarea ţesăturilor şi a obiectelor din lemn, iar astăzi serveşte arta decorării trupului uman, prin aplicarea tatuajelor non-permanente şi vopsirea podoabei capilare.

Studii antropologice atestă că oamenii au început să-şi aplice tatuaje căutând tehnici şi mijloace de individualizare, în scopul disocierii vizuale a individului sau a tribului de restul populaţiei şi a apartenenţei la un grup sau o idee. Fiecare continent, cultură, rasă şi religie are propria formă de înţelegere şi aplicare a ritualurilor de modificare corporală. Oamenii şi-au schimbat aspectul fizic pentru a fi altfel, pentru a accede la frumuseţea supremă în viziunea lor.

Mumiile tatuate descoperite în diverse colţuri ale lumii dovedesc că tatuajul nu este invenţia modernismului. Tatuajul a evoluat timp de secole, fiind mai popular ca oricând, deşi religia şi guvernele au încercat să-l desfiinţeze. Tatuajele au atins nivelul la care pot fi considerate opere de artă, având rol decorativ şi spiritual, de identificare, marcare, cosmetic şi medical.

C.N.