Potrivit bibliei, cel mai vechi articol de îmbrăcăminte datează din era „Adam şi Eva”, constând în acoperirea sexului cu fibre vegetale. De‑a lungul timpului, oamenii au purtat indispensabilii ca pe un obiect de îmbrăcăminte, dându-le diverse forme.
În Antichitate, nu exista lenjerie intimă, iar hainele erau purtate direct pe piele, talia şi sânii fiind susţinute de fâşii din piele. În secolul al şaptesprezecelea, corsetul cu rol de sutien a devenit piesă de rezistenţă, iar, în anii 1900, era promovată imaginea femeii cu talie de clepsidră.
În 1898, franţuzoaica Herminie Cadolle a conceput sutienul, în atelierul ei de modă din Paris, unde lucra corsete. Considerat simbol al emancipării femeii şi celebrat ca atare, sutienul şi-a pus amprenta asupra multor generaţii de femei. Articol vestimentar exclusiv feminin, sutienul nu mai are demult rolul de a acoperi şi a susţine, ci de a reda forma întregului corp.
Cinematografia a contribuit la propagarea folosirii sutienelor. Construit pentru a înfrumuseţa decolteul, în tendinţa de a pune în valoare rotunjimile şi feminitatea, sutienul push-up a fost lansat de celebra Wonderbra, cu reclama având-o ca protagonistă pe frumoasa Eva Hertigova.
În ziua de azi, sutienul nu mai este purtat doar ca lenjerie intimă, ci expus cu mândrie, ca o bijuterie.
C.N.