Femeia, sexul frumos, dintotdeauna plăcută şi preţuită, a vrut să fie admirată la tot pasul. Ciorapii au un rol important, punând în valoare frumuseţea picioarelor. Uni, cu model, cu plasă sau decupaje, lucioşi sau maţi, aceştia dau o notă jucăuşă şi plină de viaţă. Ciorapii reprezintă cel mai sexy articol din garderoba unei femei şi datează din anii o mie cinci sute, cunoscând numeroase schimbări şi îmbunătăţiri de-a lungul timpului.
Povestea a început când William Lee a inventat prima maşină de tricotat ciorapi din lume, folosind materiale ca bumbac, lână şi mătase. Au apărut primii ciorapi, purtaţi de ambele sexe, în general albi, pentru ca oamenii se protejau de frig. Până în anii 1960, ciorapii erau trei sfert şi se purtau cu portjartier. Julian Hill, om de ştiinţă, căutând înlocuitor pentru mătase, a descoperit un fir puternic, curat şi asemănător mătăsii şi a creat prima fibră sintetică, denumita nylon. Revelaţie în lumea modei, acesta a revoluţionat mapamondul, iar piaţa japoneză de mătase s-a prăbuşit brusc, neputând ţine pasul cu cererea pieţei.
După război, s-a reluat fabricarea ciorapilor, iar jartierele, promovate de Marlene Dietrich, făceau din nou furori. Femeile au început să-şi arate picioarele, trecând de la opacitatea bătrânească la transparenţa sexy a noilor articole vestimentare. În anii cincizeci, progresele tehnologice au permis fabricarea ciorapilor fini şi coloraţi.
În anii şaizeci, ciorapii trei sfert au retrogradat, odată cu apariţia colanţilor şi a ciorapilor cu chilot. Femeile au devenit practice şi au scăpat de portjartiere, iar fusta mini a apărut pe scenă. Elastanul, microfibra şi mătasea au sporit calitatea şi diversitatea ciorapilor. O altă inovaţie remarcabilă a fost dresul cu bandă adezivă, fără jartiere, fixându-se chiar pe piele. În 2013, ciorapii sunt fabricaţi dintr-un amestec de fibre care oferă elasticitate, fineţe şi confort.
C.N.