6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:27
No menu items!

Isărescu: Adoptarea euro în 2019 necesită o foaie de parcurs clară. Trebuie evitate derapajele

spot_img

Stretegia de reducere a decalajelor necesită o infrastructură de transport de calitate

 Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat luni că este nevoie de stabilirea unei foi de parcurs exacte pentru ca ținta 2019 pentru aderarea la Zona Euro să fie credibilă.

”Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată ar fi va fi lipsită de credibilitate şi ne va crea mai multe probleme. Ne vom încâlci în tot felul de explicaţii, iar aici credibilitatea este esenţială”, a declarat Isărescu, într-un eveniment public care a avut loc în București.

Guvernatorul a mai spus că România se află într-o situație macroeconomică bună, dar tradiția ultimilor 25 de ani arată că derapajele sunt posibile, cu mari costuri sociale și financiare. În prezent, România îndeplinește toate cele cinci criterii nominale de aderare, însă, în privința convergenței reale, a rămas în urmă, cu un indice mediu PIB/capita de 50% față de Zona Euro (tabel).

 tabel

 

Principalele elemente ale analizei BNR despre adoptarea euro:

  • Adoptarea euro nu este o simplă schimbare de monedă, deci nu reprezintă apanajul exclusiv al băncii centrale;
  • Intrarea în zona euro reprezintă o schimbare fundamentală de modus operandi pentru o economie care are în prezent curs de schimb flexibil şi politică monetară independentă;
  • Asigurarea unui grad relativ ridicat de convergenţă durabilă înainte de adoptarea monedei unice, şi nu doar îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, este esenţială pentru participarea cu succes la Zona Euro.
  • Trebuie evitată urmărirea câştigurilor în planul convergenţei reale cu preţul sacrificării stabilităţii macroeconomice.
  • Succesul în interiorul Zonei Euro reclamă reforme structurale: flexibilitatea piețelor, care ar compensa dispariţia ajutorului reprezentat de cursul de schimb, eliminarea surselor de inflaţie reprimată, prin finalizarea liberalizării pieţei energiei, eliminarea deficitelor cvasifiscale, prin restructurarea întreprinderilor de stat cu pierderi substanţiale.
  • Credibilitatea poate fi pusă sub semnul întrebării dacă angajamentul formal nu este însoţit de un plan de acţiune cu obiective intermediare clar definite.
  • Planul de acţiune detaliat trebuie sa aibă o susţinere explicită (şi oficializată într-un document) din partea tuturor factorilor politici, oferind garanţii că:

-obiectivele stabilite vor transcende consideraţiile oportuniste legate de ciclul electoral
-progresele în planul convergenţei nominale şi al corectării dezechilibrelor macroeconomice nu vor fi reversate
-reformele structurale necesare din perspectiva asigurării competitivităţii economiei în interiorul zonei euro vor fi întreprinse

  •  Un prim pas în direcţia atenuării decalajelor consistente de dezvoltare între regiuni este fără îndoială interconectarea acestora prin infrastructură de transport de calitate.