-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:06
No menu items!

Irimescu: Producătorii care se asociază își pot crește puterea de negociere cu supermarketurile

spot_img

Producția agricolă a României poate fi stimulată prin formarea de asociații de producători, care ar avea o putere de negociere mai mare în relație cu marile magazine, a afirmat joi ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

”Ministerul Agriculturii împreună cu Ministerul Finanțelor își propun alocarea de fonduri de la bugetul de stat, altele decât cele prin PNDR 2014-2020, care să vizeze achiziționarea de echipamente și utilaje precum tractoare de mare capacitate, utilaje de irigații, combine etc., care să fie acordate cu prioritate producătorilor care vor să se asocieze. Dezvoltând cooperativele crește puterea de negociere dintre reprezentanții supermarketurilor și cooperativele agricole, stimulând producția și comercializarea în interes reciproc”, a spus Irimescu.

Acesta a participat joi, în Covaci, judeţul Timiş, la întâlnirea cooperativelor agricole din sectorul laptelui, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai cooperativelor agricole: Someş Arieş – Cluj, Samus Lact – Satu Mare, Târnava Mare – Harghita şi Timlactagro – Timiş, potrivit unui comunicat MADR.

Temele de discuţii au vizat relaţia cooperative-supermarketuri şi posibilităţile de mediere ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și posibilitatea accesării de către cooperative a fondurilor europene cu un procent mai ridicat decât 50% al sprijinului nerambursabil.

Strategia MADR:

  • Dezvoltarea sistemului cooperatist în agricultură reprezintă o prioritate, deoarece foarte mulți producători agricoli lucrează terenurile în mod individual sau își comercializează produsele pe piață prin mijloace proprii. Având în vedere că se constată o reticență accentuată în ceea ce privește asocierea și cooperarea între producătorii agricoli, MADR a luat măsura ca în cadrul PNDR 2014–2020, să aibă prioritate la accesarea fondurilor europene agricultorii care se asociază în diferite tipuri de cooperative.
  • Sprijinul financiar acordat cooperativelor se va face în primul rând prin măsurile PNDR – Măsura 4 – Investiții în active fizice, Măsura 6 – Dezvoltarea exploatațiilor și întreprinderilor , Măsura 9 – Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători, Măsura 16 – Cooperare. Aceste măsuri au prevăzut în Ghidul solicitantului criterii de eligibilitate, prin care fermierii care se asociază în cooperative, vor primi punctaj superior.
  • Submăsurile M 4.1 Investiții în exploatații agricole și M 4.2 – Investiții în procesarea/marketingul produselor agricole, vizează implementarea proiectelor de investiții viabile prin achiziționarea de echipamente și utilaje agricole performante, acordând un punctaj superior cooperativelor, în vederea atragerii unor noi membri, cât și a numărului de cooperative.

V.B.