Noul cadru normativ va avea un efect benefic asupra condiţiilor de comercializare a produselor româneşti, diversificând oferta de produse agroalimentare provenite direct de la producătorii autohtoni şi contribuind astfel la creşterea consumului de produse româneşti, fapt ce va influenţa pozitiv atât producţia, cât şi calitatea produselor agroalimentare din România, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu.
”Producătorii din România vor fi avantajaţi prin această lege sub aspectul desfacerii producţiei proprii, aceasta având un impact pozitiv inclusiv asupra gestionării materiilor prime din sectorul vegetal şi zootehnic care, valorificate fiind de agenţii economici locali, vor duce la scăderea exporturilor de materii prime şi totodată la diminuarea importurilor de produse alimentare finite”, a afirmat Irimescu, la o dezbatere de marți de la Parlamentul României, pe tema Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Irimescu a subliniat necesitatea asocierii micilor producători pentru a putea livra în hipermarketuri cantităţile pe care aceste reţele le solicit.
”E nevoie de producţie constantă şi de aceea, producătorii trebuie să facă acest pas, spre asociere. În comun pot valorifica mult mai bine marfa pe care o produc”, a mai spus Irimescu, potrivit unui comunicat de miercuri al Ministerului Agriculturii.
Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare a fost modificată pe 8 iunie de Camera Deputaților, cu prevederi potrivit cărora magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt. Supermarketurile vor funcționa în continuare și în week-end.
Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă interdicția de a mai face facturi suplimentare către producători sau de a mai impune un preț minim pe piață.
Prevederea ”lanțului scurt de aprovizionare” presupune un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți.
Pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută țara de proveniență a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conținut de acestea.
Noua lege prevede: ”comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”.
V.B.