-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:24
No menu items!

Iranul a introdus clandestin drone în Rusia, folosind bărci și companii aeriene de stat

spot_img

Iranul a folosit ambarcațiuni și o companie aeriană de stat pentru a introduce noi tipuri de drone armate avansate cu rază lungă de acțiune în Rusia pentru a fi folosite în războiul său împotriva Ucrainei, au dezvăluit surse din Orientul Mijlociu, potrivit The Gurdian.

Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită specială la Teheran în noiembrie, unde li s-a arătat o gamă completă de tehnologii iraniene.

Cu acea ocazie, delegația rusă de 10 oameni a selectat șase drone Mohajer-6, care au o rază de acțiune de aproximativ 200 km și poartă două rachete sub fiecare aripă, împreună cu 12 drone Shahed 191 și 129, care au și un aer-sol. capacitatea de lovitură.

Spre deosebire de mai cunoscutele drone Shahed 131 și 136, care au fost utilizate intens de Rusia în raidurile kamikaze împotriva țintelor ucrainene, dronele cu zbor mai înalt sunt proiectate să livreze bombe și să se întoarcă intacte la bază.

Dezvăluirile demonstrează apropierea tot mai mare dintre Iran și Rusia, care împărtășesc o ostilitate față de SUA, de când Moscova și-a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în urmă cu un an.

În august anul trecut, oficialii americani au declarat că Iranul a început să prezinte dronele Shahed 191 și 129 în iunie Rusiei și au spus că se așteptau ca Teheran să le vândă Moscovei. Dronele Mohajer-6 au fost doborâte în Ucraina din septembrie, oficialii afișând una în noiembrie pentru The Guardian la Kiev.

Din ce în ce mai lipsită de rachete pentru a-și susține campania brutală de bombardare a orașelor și orașelor Ucrainei, Rusia a apelat la Iran și, de asemenea, la Coreea de Nord pentru a-și reface stocurile. Mulți din Ucraina se tem că Rusia intenționează să lanseze un atac major în jurul aniversării unui an de la război, în mai puțin de două săptămâni.

Între timp, SUA, Regatul Unit și alte guverne occidentale au monitorizat cu atenție cooperarea în materie de arme, parțial într-un efort de a preveni escaladarea acesteia. Moscova a încercat, de asemenea, să cumpere rachete balistice, deși nu există nicio dovadă publică că Teheranul ar fi fost de acord să le trimită.

Este posibil ca Rusia să fi fost dornică să obțină dronele mai avansate, comparabile cu Bayraktar TB2 turcesc, deoarece Ucraina a devenit din ce în ce mai eficientă în oprirea dronelor sinucigașe mai mici, care trebuie să zboare jos înainte de a lovi.

În octombrie, Kievul a fost lovit de un atac cu dronă Shahed 136, care a ucis cinci persoane când unul a trecut și a explodat într-o casă din apropierea gării orașului. Dar în ianuarie, forțele aeriene ucrainene au declarat că au eliminat 45 din 45 de drone după un atac în masă programat să coincidă cu noul an.

Cele mai multe dintre dronele trimise în Rusia au fost preluate în secret de o navă iraniană de la o bază de pe coasta Mării Caspice și apoi transferate pe mare pe o ambarcațiune a marinei ruse, au spus surse. Alții au fost trimiși pe o companie aeriană iraniană deținută de stat, au adăugat ei.

Iranul se află la granița de sud și Rusia la granița de nord-vest a Mării Caspice, cel mai mare corp de apă interioară din lume, ceea ce face ca transferul fizic între națiunile aliate să fie relativ simplu.

Iranul a trimis și tehnicieni la Moscova pentru a ajuta la punerea în funcțiune a dronelor. Sursele au dezvăluit că trei oficiali iranieni, o dronă – 54 de oficiali în total – a ajutat la integrarea ambarcațiunii de contrabandă în armata rusă.

Dronele au fost produse în aceeași fabrică militară din orașul central Isfahan, care a fost vizată pe 28 ianuarie de ceea ce se credea că ar fi fost o dronă israeliană. Oficialii americani au indicat că cred că Israelul a fost motivat de propriile sale preocupări de securitate națională și nu a încercat să intervină în războiul din Ucraina.

Se crede că cea mai recentă livrare cu dronă a fost pusă în funcțiune peste Ucraina pe 20 noiembrie. Erau așteptate mai multe comenzi înainte de suspectul atac israelian, care se presupune că a cauzat daune semnificative producției celor mai avansate sisteme de arme ale Iranului, inclusiv rachete ghidate de precizie și drone.

Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC) a fost în fruntea legăturii în creștere, cu lideri de rang înalt, Khalil Mohammadzadeh, Suleiman Hamidi și Ali Shamkhani, jucând roluri centrale în exporturile de drone către Rusia.

Sursele The Guardian includ pe cei care au cunoștințe directe despre vânzarea de drone, capacitățile acestora și specificul de producție. La mai bine de patru luni de la revolta din Iran, au apărut crăpături în sistemele de comandă și control strict monitorizate ale țării, permițând vederi rare asupra tranzacțiilor care altfel ar fi avut loc departe de expunerea publicului.

Dronele Mohajer-6 primite de Rusia în noiembrie pot rămâne în aer timp de șase ore și pot funcționa cu energie electrică. Pot transporta bombe de 40 kg și pot conține sisteme de imagistică și de țintire de înaltă precizie.

Shahed 129 transportă o sarcină utilă mai grea de 60 kg, dar poate rămâne în aer doar patru ore, în timp ce Shahed 191 poate zbura cinci ore, transportând 70 kg. Se spune că ambele zboară folosind un motor modificat, fabricat inițial în Germania. Sursele au spus că capacitatea ambarcațiunii iraniene de a învinge sistemele de bruiaj este foarte apreciată de Rusia.

D.Constantin