Iranul a dezvoltat în ultimii ani un important program balistic şi un altul pentru producerea diferitor tipuri de avioane fără pilot, în special aparate de atac
Iranul a dezvăluit marţi un nou sistem de rachete sol-aer şi două tipuri de radare care sporesc capacitatea de apărare a ţării, a anunţat presa iraniană, potrivit AFP.
„Sistemul de rachete Talash-3 (Effort-3) este capabil să atingă ţinte la (…) altitudine foarte mare”, a declarat generalul Farzad Esmaili, comandantul unităţii Khatam-ol Anbia, însărcinată cu apărarea antiaeriană a ţării, adăugând că „Sistemul Talash-1 este destinat pentru altitudine mică şi Talash-2 pentru altitudine medie”.
Totodată, el a precizat că Iranul nu mai ia în calcul sistemul de rachete sol-aer S-300 pe care ruşii ar fi trebuit să i-l furnizeze înainte de suspendarea livrării din cauza programului nuclear controversat al Teheranului.
„Nu ne mai gândim la sistemul S-300, deoarece avem în prezent sisteme antirachete care ne permit să ne consolidăm apărarea antiaeriană şi să o facem impenetrabilă”, a subliniat el.
Moscova a încheiat în 2007 un contract de livrare de rachete de tip S-300, capabile să interecepteze în zbor avioane sau rachete. Valoarea contractului era de 800 de milioane de dolari. Dar acest contract a fost anulat în 2010 de către Rusia în baza aplicării unei rezoluţii ONU cu privire la noile sancţiuni impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.
Iranul a solicitat despăgubiri pentru anularea acestui contract.
Generalul Esmaili a mai anunţat că Iranul a testat două sisteme de radare, Arash-2, capabil să detecteze avioane fără pilot în miniatură pe o distanţă de 50 de kilometri, şi Kayhan, destinat să detecteze rachete şi avioane fără pilot.
Un alt sistem, prezentat marţi, este capabil să supravegheze avioanele civile care survolează spaţiul aerian al ţării.
Iranul a dezvoltat în ultimii ani un important program balistic şi un altul pentru producerea diferitor tipuri de avioane fără pilot, în special aparate de atac, iar Statele Unite şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorările în legătură cu aceste două programe.
C.A.