1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:37
No menu items!

ÎPS Teodosie, pedepsit de Patriarhul Daniel. Motivul: a hirotonit 2 preoți, angajați SRI și ”recită pe de rost Slujba Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare”

spot_img

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis joi că Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod nu mai au voie să accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului.

“Aprobă ca Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod să nu mai accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului, până când  Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va respecta practica euharistică panortodoxe și hotărârea sinodală din 17 februarie 2011 referitoare la citirea moliftelor Sfântului Vasile cel Mare”, potrivit deciziei Sfântului Sinod.

Decizia Sfântului Sinod este legată de hirotonirea unui cleric, Ioan Valentin Damaschin, în Arhiepiscopia Tomisului. Potrivit comunicatului BOR, Damaschin, 34 de ani, “în calitate de fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Bucureștiului”, a fost hirotonit diacon în Catedrala eparhială din Constanța de către Teodosie.

 

Sfântul Sinod afirmă că este vorba despre o “tentativă de fraudare a modalității statutare de transfer a clericilor” și a transmis către Teodosie o cerere de explicații.

Totodată, conform documentului arhiepiscopul Tomisului ar recita pe de rost slujba Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare chiar un timpul pregătirii Sfintei Împărtășanii.

Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, a răspuns la această solicitare prin adresa nr. 296 din 13 septembrie 2024, prin care formula următoarele explicații:

„- Hirotonia în Arhiepiscopia Tomisului a teologului Ioan Valentin Damaschin s-a făcut pe motivul că acesta a urmat cursurile Facultății de Teologie Constanța și a locuit “vreme îndelungată” în acest oraș

-s-a exprimat „sincera parere de rau pentru situatia de indispozitie generata de hirotonia misionara care a avut loc fara intentia de a incalca principiul infierii duhovnicesti, cu buna-credinta si pe temeiul canonic al locului consfintit de catre Sfântul Sinod”;

-s-a dispus la nivelul centrului eparhial al Tomisului o cercetare amănunțită a situației părintelui, cu evidențierea responsabilităților administrative, canonice și duhovnicești ce se impun, fără a se comunica insa rezultatul acesteia.”

Sfântul Sinod afirmă însă că “modul de înțelegere și interpretare a hotărârii sinodale nr. 861 din 9 februarie 2023 de către Arhiepiscopul Tomisului este total eronat, întrucât respectiva hotărâre sinodală face referire exclusiv la situațiile clericilor caterisiți, care doresc să solicite Sfântului Sinod iertarea după o perioadă suficientă de pocăință și îndreptare petrecută după caterisire într-o eparhie, iar pentru situațiile în care un Chiriarh hirotonește un teolog dintr-o altă eparhie, fără încuviințarea ierarhului de la care provine candidatul, hotărârea sinodală nr. 5698 din 21 iulie 2021 a stabilit că respectivul Chiriarh „va fi trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim, iar hirotonia va fi nulă” (punctul 2 lit. e)”.

Potrivit sursei citate, din sesizările primite s-a constat că, pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor există diferite cazuri și situații de clerici hirotoniți în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei și Teleormanului, care slujesc necanonic, nestatutar și neregulamentar. Dintre aceștia, unii au început în ultima perioadă să îndrăznească să solicite înfierea în Arhiepiscopia Bucureștilor, deși nu îndeplinesc condițiile statutare și regulamentare, precum și cele stabilite prin hotărâri sinodale, și anume:

  • pr. ION DANIEL SOO$, hirotonit în anul 2019 diacon pe seama Catedralei „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța și apoi preot misionar pe seama Parohiei „Viile” din județul Constanța, care de fapt lucrează la Școala Gimnazială „Anton Pann” din orașul Voluntari, județul Ilfov, transferat în anul 2016 fără dreptul de a mai reveni în Arhiepiscopia Bucureștilor;
  • cazul pr. IONUȚ DUMITRU, hirotonit diacon în 27 aprilie 2024 și preot în 2 mai 2024 pe seama Catedralei „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța, angajat laic la Serviciul Român de Informații, Garnizoana București, care a solicitat nestatutar să slujească în capela militară, fără a susține însă examenul de promovare în clerul militar;
  • cazul pr. EMANUEL-ROBERT BĂRÂNGĂ, hirotonit diacon și preot în anul 2019 pe seama Parohiei Crângu din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, angajat laic la Serviciul Român de Informații, Garnizoana București, care a solicitat nestatutar să slujească în capela militară, fără a susține însă examenul de promovare în clerul militar;
  • photos Calist Ionescu și fratele său propos. Spiridon Ștefan Ionescu, hirotoniți diaconi și preoți pe seama Catedralei Sf Petru și Pavel din Constanța, locuiesc și își desfășoară activitatea în prezent în localitatea lor natalăîn orașul natal Breaza, județul Prahova.

O altă situație de indisciplină din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, care a afectat grav imaginea întregii Biserici Ortodoxe Române prin mediatizarea ei la nivel național, este situația preotului NICU CHIRIȚĂ, fost vicar eparhial, care, în ziua de 8 august 2024, a fost reținut pentru 24 de ore și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, la solicitarea structurilor de investigare a criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman, întrucât este cercetat într-un dosar penal, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare, prin care a provocat un prejudiciu total de peste 4.900.000 de lei, ambele infracțiuni fiind comise în formă continuată.

“În concluzie, se poate constata că, deși disciplina canonică, statutară și sinodală privitoare la hirotonie este foarte clar stabilită canonic, statutar și regulamentar, iar Sfântul Sinod a luat mai multe hotărâri în acest sens, există în continuare situații în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei Teleormanului, nu o respectă, hirotonind în continuare necanonic, nestatutar și neregulamentar teologi din alte eparhii fără acordul Chiriarhului lor sau hirotonind teologi care nu îndeplinesc toate condițiile legale, statutare și sinodale privitoare la hirotonie. Mulți dintre aceștia nu rămân în eparhiile pentru care au fost hirotoniți, adică în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei și Teleormanului, ci își desfășoară activitatea necanonic, nestatutar și neregulamentar pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor”, se mai arată în comunicatul decizia Sfântului Sinod.

Decizia Sfântului Sinod al BOR poate fi accesată decizie-bor-teodosie_85848400.

 

D.Constantin