4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:50
No menu items!

Ion Cristoiu: Și dacă strategia lui Ciolacu a fost tocmai să nu existe cvorum

spot_img

Publicistul Ion Cristoiu consideră, într-o analiză publicată pe cristoiublog.ro, că lipsa cvorumului care a împiedicat votarea moţiunii de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban ar putea fi o strategie vicleană a liderului partidului, Marcel Ciolacu, prin care a încercat să împace şi capra, şi varza.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban inițiată de PSD n-a putut fi supusă votului, deoarece nu s-a întrunit cvorumul necesar.
Au fost prezenți 226 de parlamentari. Cvorumul cerea un număr de 233 de parlamentari prezenți.

Toată lumea a văzut în chestiunea cvorumului un dezastru pentru PSD.
Unul mai mare decît dacă Moțiunea ar fi căzut la vot.
Și eu am crezut asta imediat ce s-a anunțat rezultatul.

Am fost convins la început că Marcel Ciolacu nu se aștepta la un asemenea rezultat.
Au venit însă declarațiile lui Marcel Ciolacu despre rezultat și am început să am îndoieli că e vorba de un dezastru. Ba mai mult am început să cred că însuși Marcel Ciolacu a tras sfori ca să nu se realizeze cvorumul.

Practic Moțiunea de cenzură a căzut. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a susținut la prima întîlnire cu presa după eveniment că nu e vorba de o cădere a Moțiunii de cenzură:

„A fost o strategie de a nu se face cvorum, nu de a se da un vot pe moțiune. Eu am spus că dacă se va da vot pe moțiune, vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat un vot pe moţiune. În acest moment, PSD nu are 233 de voturi. Am încercat să creem o majoritate. Nu s-a făcut cvorumul, nu s-a votat moțiunea de cenzură. Categoric, vom lua o decizie politică și vom anunța.”

Marcel Ciolacu susține că n- a fost un eșec. Era eșec dacă Moțiunea nu trecea la vot. Dacă ar fi fost cvorum Moțiunea ar fi trecut.

Seara Marcel Ciolacu a fost la Antena 3.
Discuția de aici, avînd și avantajele date de intervențiile jurnaliștilor prezenți în studio, a deslușit în teza despre cvorum o strategie a lui Marcel Ciolacu și cred și a PSD:

„Realizator, Mihai Gâdea: Doamnelor și domnilor, în studioul nostru intră domnul Marcel Ciolacu, președinte PSD. Bună seara, bine ați venit! Nu e chiar bună seara asta pentru dumneavoastră, îmi imaginez…
Marcel Ciolacu: Bună seara, bună seara!
Realizator: Domnule preşedinte, înainte de toate vreau să vă întreb dacă astăzi ați avut – iată că am dat mâna, acum am realizat, dar avem dezinfectant – astăzi, pentru PSD este evident un eșec. Eșecul acesta cui se datorează? Au fost persoane care au venit și au spus: Nu, dom’le, este blat pentru că nici nu s-a încercat dărâmarea guvernului. Aşa este?
Marcel Ciolacu: Cum pot să fie blat, în primul rând, ca să începem cu blatul, atâta timp cât noi am introdus o moțiune de cenzură. Deci suntem în opoziție, am introdus o moțiune de cenzură, cu adevărat pentru prima oară în România a fost introdusă în sesiune extraordinară. Eu nu consider că este un eșec deoarece în acest moment nu avem un vot. Cu adevărat, nu ne aşteptam ca parcursul până la votul pe moțiune să fie atât de lung.
Realizator: Asta înseamnă că, până la urmă, votul se reia?
Marcel Ciolacu: Categoric!
Realizator: Deci cea ce s-a întâmplat astăzi, faptul că nu a fost vot, dumneavoastră spuneți că se reia votul. Au fost însă alţii de la PNL care au spus că nu se reia votul.
Marcel Ciolacu: Ştiu și eu și domnul Orban foarte bine că dacă această moțiune ajunge la vot trece. Pe de altă parte, e pentru prima oară când nu a existat gri în parlament, a existat alb şi negru.
Realizator: Dar de ce sunteţi atât de sigur că trece această moţiune?
Mircea Badea: Păi nu, dar asta e, nu vă supăraţi, iertaţi-mă că intervin, dar nu pot să nu…
Marcel Ciolacu: Vă rog chiar!
Mircea Badea: Este ca atunci când a zis totuși regele fotbalului, Gică Hagi: dacă dădeam mai multe goluri ca ei, sigur îi băteam. Adică, asta e, ştiut, deci dacă se ajunge la vot trece sigur…
Marcel Ciolacu: Păi nu s-a ajuns la… Nu am nicio plăcere de a contrazice pe cineva…
Mircea Badea: Eu am…
Marcel Ciolacu: Dar în acest moment nu am avut un vot pe moţiune…
Mircea Badea: Nici măcar unul. Am văzut că nu s-a …
Realizator: Dar staţi puţin, faptul că nu a fost vot, asta înseamnă, deci dvs spuneţi că va relua. Întrebarea este când şi cum, sub ce procedură, pentru că situația pe care noi o avem astăzi este totuși una fără precedent. Adică se depune o moțiune, se strânge Parlamentul pentru vot și votul nu are loc.
Marcel Ciolacu: 
S-a mai întâmplat în Parlament acest lucru, să nu fie cvorum pe o anumită moțiune. Există moţiuni în parlament nevotate și din 1996. Deci nu este…
Realizator: O să fie cazul şi acesteia?
Marcel Ciolacu: Este adevărat, pentru prima oară s-au depus în sesiune extraordinară și așteptăm Curtea să spună dacă este constituţional sau neconstituţional. Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât se vota în aceeași sesiune era constituional, după specialiștii noștri din partid.
Realizator: Bun, şi faptul că… pentru că aici e o întrebare: nevotându-se în această sesiune, când puteți vota, tocmai pentru a fi constituționali, tocmai pentru a fi în aceeaşi sesiune?
Marcel Ciolacu: 
Avem dreptul…
Mugur Ciuvică: La vara viitoare, de exemplu.
Marcel Ciolacu: Avem dreptul, constituțional, ca să depunem o moțiune de cenzură în sesiune ordinară. Nimeni nu poate să ia acest drept opoziţiei. Noi, începând cu ziua de mâine, intrăm în sesiune ordinară.”

De observat strategia lui Marcel Ciolacu. La început susține că nu e un eșec, dacă se supunea la vot, Moțiunea trecea. Prin urmare abia așteaptă ca să aibă loc în fine votul la Moțiunea depusă în sesiunea extraordinară. Pe parcursul emisiunii, recunoaște însă că e imposibil constituțional să se voteze în sesiune ordinară o Moțiune depusă în sesiune extraordinară și în consecință anunță că PSD va depune o Moțiune în sesiunea ordinară care începe pe 1 septembrie 2020.

Întrebarea care se pune e următoarea:
Chestia cu Moțiunea care ar fi trecut a fost născocită de Marcel Ciolacu după ce nu s-a asigurat cvorumul și deci Moțiunea n-a fost supusă votului sau dimpotrivă a fost gîndită de la început, încă din clipa cînd s-a anunțat votarea Moțiunii de cenzură pe 31 august 2020?

E o întrebare izvorîtă mai întîi dintr-o ciudățenie. Moțiunea a fost depusă pe 17 august 2020. A fost citită joi 20 august 2020. Potrivit Constituției Moțiunea trebuie supusă votului începînd cu trei zile de la citire. Așadar votul putea fi programat ( PSD deține majoritatea în conducerile celor două Camere) începînd cu 23 august 2020. A fost programat abia pe 31 august 2020, ultima zi din sesiunea extraordinară . Exact în ziua în care absența cvorumului făcea imposibilă reluarea votului. Nu de alta, dar o Moțiune nu poate fi depusă și citită într-o sesiune și votată într-alta. Dacă de exemplu, Moțiunea ar fi fost votată pe 24 august 2020, era timp suficient să fie programat un alt vot pînă la încheierea sesiunii parlamentare. PSD s-a păstrat în ambiguitate după citirea Moțiunii în privința programării votului. Întrebat, purtătorul de cuvînt al PSD a declarat joi, 20 august 2020, următoarele:

„Va fi stabilit calendarul de vot al moțiunii de cenzură. Ne dorim să votăm cât mai repede pentru că în momentul astă orice zi cu guvernul Orban este o zi pierdută pentru țară”

Miercuri, deodată Marcel Ciolacu anunță sec pe Facebook:

„Moțiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!!!”

Ce se întîmpla dacă era cvorum?
Înaintea votului de luni, 31 august 2020 la Moțiunea de cenzură, la toate telefoanele primite de la confrați cu întrebarea Trece sau nu Moțiunea? răspundeam Nu trece, spre norocul PSD.

De ce spre norocul PSD? Pentru că trecerea Moțiunii ar fi dat regimului Iohannis prilejul de a declanșa o campanie intitulată Cinismul PSD în care partidul ar fi fost acuzat de provocarea unei Crize politice majore tocmai acum, cînd țara are nevoie de un guvern cu puteri depline. Eram convins că o astfel de campanie ar fi avut succes. Pentru că eu însumi vedeam căderea Guvernului acum cînd mai sînt cîteva luni pînă la Parlamentare un gest de iresponsabilitate politică. De iresponsabilitate politică și pentru că PSD-ul nu cîștiga nimic din asta. Cum să vină PSD la Guvernare în condițiile unui președinte ostil, proaspăt legitimat electoral și mai ales ce să facă dacă vine la Guvernare cînd Pandemia rămîne mai departe un dușman imprevizibil fie și prin manipulările din partea Guvernului?

Nu cred că Marcel Ciolacu și alți lideri PSD din echipa sa nu-și dădeau seama ce ar fi însemnat căderea Guvernului pentru situația PSD.
PSD depusese însă o Moțiune de cenzură.
Un act exclusiv de imagine pentru noua conducere.
Pe de o parte, pentru a da curs criticilor dinspre baza partidului că nu-și arată mușchii, pe de alta pentru a face față acuzațiilor dinspre echipa Dragnea că a predat PSD lui Klaus Iohannis.

Pentru o echipă care depune o Moțiune doar pentru imagine, votul la Moțiune e primejdios.
Dacă Moțiunea trecea, PSD trebuia să facă față unei campanii uriașe de învinovățire pentru creșterea numărului de infectări, pentru nepregătirea începerii anului școlar.
Dacă nu trecea, PSD trebuia să facă față unui eșec clar, ce nu putea fi ocolit.

Absența cvorumului a dat posibilitate lui Marcel Ciolacu să administreze ceea ce a fost un eșec. Susținînd înverșunat că la vot ar fi cîștigat, lăsînd impresia că votul poate fi reluat în sesiunea ordinară, ceea ce nu se va întîmpla, Marcel Ciolacu a încercat o strategie vicleană de a împăca și capra și varza. De a depune o Moțiune de cenzură doar de imagine, pentru a-și arăta mușchii, decizînd din start că nici vorbă ca Moțiunea să treacă. Pentru că picarea la vot ar fi fost un eșec clar, greu de dat la întors, Marcel Ciolacu a optat pentru neasigurarea cvorumului. Singura posibilitate de a nu se ajunge la vot. Și de a putea îmblînzi eșecul susținînd că la vot Moțiunea trecea și că astfel nu putem vorbi de eșecul Moțiunii. Votul e una și asigurarea cvorumului e alta. Căderea la vot ar fi fost un eșec al PSD. Neasigurarea cvorumului e o chichiță tehnică, de care nu răspunde PSD.