-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:11
No menu items!

Ion Cristoiu promite că va scoate limba la Iohannis, în cazul unui anumit rezultat la alegerile din Capitală

spot_img

Publicistul Ion Cristoiu anunță, pe blogul său, cristoiublog.ro, că va fi în stare să facă un nou gest mai neobișnuit la adresa lui Iohannis, dacă, după anunţarea rezultatelor exitpoll-urilor, Gabriela Firea va fi pe primul loc. Acum 12 ani, jurnalistul a făcut un alt gest în seara alegerilor locale: a renunţat la vestă şi a apărut la televizor cu papion.

„Duminică, 27 septembrie 2020, au loc alegeri locale. În postdecembrism sînt alegerile locale cu numărul şapte, după cele din 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 şi 2016. Despre rezultatul alegerilor locale din 2020 voi vorbi duminică seara, de la 20 la 22.30 la AlephNews, televiziunea cu care am contract. Voi merge apoi la TVR, unde de la 23 voi comenta cu Ionuţ Cristache, moderatorul emisiunii România9, rezultatele parţiale, despre care sînt convins că vor începe să fie date la scurt timp după difuzarea exitpoll-urilor. În 2008, la alegerile locale, am apărut în seara rezultatelor – seara lui 15 iunie 2008–la Sinteza zilei, într-o postură inedită: cu papion. Făcusem asta ca urmare a pariului pus şi repus seară de seară la emisiunea moderată de Mihai Gâdea, între cele două tururi, că Sorin Oprescu va fi învins de Vasile Blaga.

În primul tur, cel din 1 iunie 2008, Sorin Oprescu avusese 30,52% din voturile bucureştenilor, iar Vasile Blaga, 27,68%. Liberalul Ludovic Orban se clasase pe locul patru cu 11,43% din voturile bucureştenilor, după Cristian Diaconescu (PSD), cu 13,12%. Vasile Blaga, lider al PDL, partid de Guvernămînt şi partid prezidenţial, avea toate şansele să cîştige în al doilea tur. La votul politic, PDL surclasase PSD cu scorul de 34,18%, la 25,73%. Vasile Blaga era secretarul general al PDL. Independentul Sorin Oprescu mi se părea fără nici o şansă în faţa lui Vasile Blaga. Convins de asta, am zis că Sorin Oprescu nu va cîştiga. Dar dacă va cîştiga – ceea ce mi se părea imposibil – eu voi fi la Sinteza zilei din 15 iunie 2008 cu papion.

Sorin Oprescu a cîştigat localele din 2008.

Drept urmare am apărut în direct, după anunţarea exit-poolurilor – cu papion, o postură bizară în cazul meu, cunoscut de ani întregi drept purtător de vestă.

Duminică, 27 septembrie 2020, seara, sînt pregătit să fac, tot în direct, un gest bizar:

Să scot limba şi să-i fac sîc! lui Klaus Iohannis.

Să mă explic.

De la alegerile din 2008, au trecut două alegeri locale şi 12 ani.

Prin ce se deosebesc alegerile din 2020 de cele din 2008?

Am putea reliefa multe deosebiri:

1) Alegerile din 2020 sînt într-un singur tur şi nu în două.

2) Alegerile din 2020 se ţin cu patru luni întîrziere faţă de data normală şi, prin asta, cu doar patru luni înaintea celor parlamentare.

3) Alegerile din 2020 au loc în condiţii de Pandemie. În 2008, prezenţa pe Bucureşti a fost de doar 31,49%, cea mai scăzută din ultimii 30 de ani. Condiţiile Pandemiei, mediocritatea campaniei electorale (vă mai amintiţi excelentul clip al lui Sorin Oprescu în care alunga un buldog?) ne fac să ne aşteptăm la o prezenţă mai mică. Şi totuşi surprizele nu pot lipsi. Şi dacă mulţi bucureşteni vor merge la vot şi pentru a sfida Pandemia?

4) Alegerile din 2020 au drept principali competitori pe:

Nicuşor Dan, independent sprijinit de PNL şi USRPLUS, dar mai ales de Klaus Iohannis, care l-a binecuvîntat public drept Candidatul Meu.

Gabriela Firea. Deşi prim vicepreşedinte PSD, ea a lăsat impresia unui candidat dacă nu independent, atunci măcar pe cont propriu.

Traian Băsescu din partea PMP, lăsînd şi el impresia candidatului pe cont propriu.

Călin Popescu Tăriceanu, din partea ALDE, şi el sugerînd că merge pe cont propriu.

Ioan Sârbu, candidat Pro România, singurul candidat veritabil de partid.

În alegerile din 1 iunie 2008, primul tur, candidaţii au fost:

Sorin Oprescu, candidat independent, fără nici un sprijin de la partide.

Vasile Blaga, candidat PDL, candidat clar de partid.

Cristian Diaconescu, candidat PSD, clar de partid.

Ludovic Orban, candidat PNL, candidat clar de partid.

Cozmin Guşă, candidat al Partidului Iniţiativa Naţională, candidat pe cont propriu, dacă ne gîndim la lipsa de forţă a partidului.

În 2008, cu excepţia lui Sorin Oprescu şi parţial a lui Cozmin Guşă, principalii candidaţi au fost reprezentanţi ai partidelor.

În 2020, nu există un independent pur de tipul Sorin Oprescu. Nicuşor Dan e sprijinit de două mari partide. Ceilalţi candidaţi, deşi membri de partid, au evitat pe cît au putut ipostaza de candidaţi ai unui partid.

  1. La votul politic, votul pentru Consiliul general s-au prezentat în turul unu, din 1 iunie 2008, următoarele partide, care au obţinut următoarele scoruri:

PDL – 35,5%

PSD – 24,5%

PNL – 11,4%

PNG – 7,7%

PRM – 5,3%

În 2020, concurează:

PNL

PSD

USRPLUS

PMP

Pro România

ALDE

Faţă de 2008, au rămas în competiţie doar PNL şi PSD.

Au dispărut PNG şi PRM.

Au apărut: USRPLUS, PROROMÂNIA, ALDE.

Pot fi trecute în revistă multe alte deosebiri.

Cea mai importantă mi se pare însă asumarea de către preşedintele României, Klaus Iohannis, a unui candidat la primăria Capitalei: Nicuşor Dan.

Confruntarea Nicuşor Dan – Gabriela Firea devine astfel confruntarea Klaus Iohannis – Gabriela Firea.

E o noutate absolută în postdecembrism.

S-a zis că şi Traian Băsescu şi l-a asumat pe Vasile Blaga în 2009.

Nici vorbă de aşa ceva.

Pe 11 mai 2008, Traian Băsescu s-a întîlnit într-un restaurant din Bucureşti cu Vasile Blaga, Liviu Negoiţă, Adriean Videanu. La ieşirea din restaurant el a declarat postului Realitatea Tv, singurul prezent prin preajmă:

`Este o zi de duminică, m-am întîlnit cu trei prieteni. Sîntem un fost primar, un primar în funcţie şi un viitor primar`.

Cu acest prilej, el a spus că şi-ar dori ca Vasile Blaga să învingă.

La vremea respectivă Traian Băsescu a fost acuzat că a încălcat Constituţia.

Lesne de observat însă saltul făcut de Klaus Iohannis.

Traian Băsescu a evitat implicarea oficială prin mersul la restaurant cu trei politicieni şi nu doar cu Vasile Blaga, şi răspunsuri la întrebările unui post tv.

De altfel aceasta a fost una dintre caracteristicile de esenţă ale preşedintelui Traian Băsescu:

A evitat pe cît a fost posibil prin mii de subterfugii imaginea de preşedinte care nu respectă Constituţia.

Cînd voia să întreprindă ceva la limita Constituţiei se lansa într-un lung şir de argumente menit a dovedi că iniţiativa sa e conformă cu Legea Fundamentală.

Klaus Iohannis a renunţat de mult la aceste prudenţe.

El încalcă Legea fundamentală făţiş, ostentativ, într-un gest de sfidare a celor care mai cred în Constituţie, gen, Uite, fac ce vor muşchii mei!

Klaus Iohannis s-a întîlnit cu Nicuşor Dan la Palatul Cotroceni, în chip oficial, joi, 24 septembrie 2020, cu cîteva zile înaintea campaniei electorale.

Nicuşor Dan a fost însoţit de preşedintele PNL (partid care-l sprijină pe candidat) Ludovic Orban.

În chip oficial preşedintele şi l-a asumat pe Nicuşor Dan:

`Administraţia Prezidenţială confirmă că Preşedintele României, preocupat fiind de problemele cu care se confruntă zilnic bucureştenii, s-a întîlnit astăzi cu Nicuşor Dan. În cadrul discuţiilor, la care a participat şi premierul Ludovic Orban, au fost abordate soluţiile necesare remedierii urgente a acestor probleme, precum şi proiectele de dezvoltare a oraşului pe termen mediu şi lung. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că soluţiile propuse de Nicuşor Dan sînt fezabile şi pot conduce la rezolvarea deficienţelor grave existente la nivelul Capitalei`.

Anterior, Klaus Iohannis a convocat două conferinţe de presă la Cotroceni pentru a-l apăra pe Nicuşor Dan şi a o ataca pe Gabriela Firea.

Am scris că noua încălcare a Constituţiei de către Klaus Iohannis n-a provocat nici o reacţie din partea clasei politice, a celorlalţi competitori, a presei, a societăţii civile.

Încălcările cutumelor de către Klaus Iohannis trec drept fireşti. Mult mai grav, campania de anul acesta a transformat în fapte fireşti alte încălcări grave ale cutumelor:

Ambasadorul american la Bucureşti a fost plimbat prin ţară de conducerea PNL pentru a face campanie candidaţilor PNL.

O inimaginabilă încălcare a cutumelor diplomaţiei.

N-a fost nici o reacţie.

Cum să cuteze babuinii să tragă de mînecă pe ditamai Trimisul Înaltei Porţi?!

Premierul Ludovic Orban a încălcat legea electorală făcînd campanie pe faţă în provincie, sîmbătă, 26 septembrie 2020, cînd e interzis aşa ceva.

A reacţionat la asta doar PSD.

Absenţa reacţiei din partea celorlalte partide, a societăţii civile (unde sînt ONG-urile care supravegheau straşnic alegerile din România doar cînd le organiza PSD?), a presei independente transformă şi în cazul lui Ludovic Orban anormalul în normal.

La parlamentarele din 6 decembrie 2020, aceste trei aberaţii vor fi demult fapte fireşti.

Ele se vor repeta, ba mai mult, ele vor fi depăşite de alte aberaţii, mult mai mari.

Ca de exemplu Klaus Iohannis să fie prezent pe afişele electorale ale PNL cu portretul său solemn şi cu sloganul Votaţi Partidul Meu!

Asumarea lui Klaus Iohannis a lui Nicuşor Dan în postura de Candidatul Meu şi prin asta de Primarul Meu transformă bătălia pentru Bucureşti în confruntarea dintre Preşedinte şi candidata PSD Gabriela Firea.

Klaus Iohannis dispune de Sistemul instituţiilor de forţă, specialiste în fraudarea alegerilor.

N-am nici o îndoială în aceste condiţii, că preşedintele n-are cum să piardă.

La vanităţile sale o asemenea înfrîngere e de neconceput.

A doua zi toţi şefii instituţiilor de forţă ar zbura din funcţii.

Dacă printr-o minune va învinge Gabriela Firea, voi considera asta drept o înfrîngere uriaşă a lui Klaus Iohannis.

Şi atunci, aşa cum am spus şi în Jurnalul meu video, duminică seara, după ce de se vor şti rezultatele, la Aleph News voi scoate limba şi-i voi face Sîc ! în direct la Klaus Iohannis:

Va fi o postură neobişnuită pentru mine, ca şi cea din 2008, cu papion.

Minunea înfrîngerii Măreţului Klaus Iohannis merită însă asta”.