3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 5:25
No menu items!

Iohannis și Ponta, la bilanțul Apărării. Dușa: Cele două comandamente NATO vor funcționa în București / UPDATE

spot_img

La ședința de bilanț a Ministerului Apărării pentru 2014 participă și vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea

Iohannis_Ponta

  • UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la bilanțul Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru anul 2014, că este nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura provocărilor actuale și a angajamentelor României.

În calitate de comandant al forțelor armate și de președinte al CSAT voi acorda atenția cuvenită atât problemelor ce țin de optimizarea cadrului legislativ și organizatoric al unei structuri de forță eficace și agile, cât și de buna pregătire a Armatei și de înzestrarea corespunzătoare a acesteia. Avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura provocărilor actuale, dar și a angajamentelor noastre. (…)În conformitate cu prevederile Constituției și în termenul prevăzut de Legea planificării apărării, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Țării. Acest document va evalua mediul internațional de securitate, va prezenta potențialele riscuri, amenințări și vulnerabilități, precum și direcțiile de acțiune pentru asigurarea securității naționale a României pe termen lung. Conform legii, în baza acestui document și a Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naționale va elabora noua Strategie Militară, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datând din anul 2000. De asemenea, în conformitate cu angajamentele și prioritățile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării și generării capabilităților de apărare naționale și multinaționale. Rezolvarea restanțelor în materie acumulate în ultimii ani și respectarea termenelor reprezintă o datorie politică și o dovadă de responsabilitate și seriozitate. Acestea sunt esențiale pentru asigurarea credibilității strategice.

Klaus Iohannis
președintele României

Iohannis a arătat că, în concordanță cu nevoile operaționale și cu nivelul prognozat de cheltuieli bugetare, majorat la 2% din PIB, este nevoie de o regândire a cadrului strategic privind prioritățile de înzestrare.

Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achiziții cu planificarea apărării și cu resursele puse la dispoziție prin buget. Într-o perspectivă pe termen scurt, este obligatoriu să ne îndeplinim obiectivele asumate în comun la ultimul summit al Alianței Nord-Atlantice, în special operaționalizarea celor două noi comandamente, precum și să finalizăm, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operaționalizarea Bazei de la Deveselu.

Klaus Iohannis
președintele României

Iohannis a subliniat că va fi nevoie de o prezență mai activă la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, în condițiile în care va începe în curând procesul de revizuire a Strategiei de Securitate Europeană.

  • UPDATE

România va finaliza în acest an, împreună cu partenerii americani, sistemul de apărare antirachetă, a declarat premierul Victor Ponta. El a povestit, în acest context, un episod din serialul american de televiziune „House of Cards”, în care preşedintele Rusiei îi cere celui american să oprească acest scut.

În anul 2015 vom finaliza, cu partenerii americani, sistemul de apărare antirachetă, care va arăta foarte clar determinarea României de a avea capabilităţi şi a duce la bun sfârşit proiecte importante. Fac o scurtă paranteză: cel mai urmărit serial – sigur, ficţiune – de politică în acest moment în America, «House of Cards» are un moment în care preşedintele Statelor Unite îl primeşte pe preşedintele Rusiei la Casa Albă, şi preşedintele Rusiei spune «ne înţelegem pe Middle East (Orientul Mijlociu – n.r.) dacă eşti de acord să opreşti scutul antirachetă din Europa» şi mă gândeam dacă cineva din cei care au scris scenariul ştiau că România este cu adevărat, nu doar în ficţiune, un pion important, o ţară importantă într-o asemenea gândire globală care face interesul inclusiv al serialelor de televiziune.

Victor Ponta
premier

  • UPDATE

Ministrul apărării, Mircea Duşa a declarat, marţi, la bilanţul MApN pentru 2014, că cele două comandamente NATO stabilite a fi înfiinţate în ţara noastră, în urma reuniunii miniştrilor apărării de la Bruxelles, vor funcţiona în Bucureşti, urmând a fi operaţionale în 2016 şi 2018.

Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că alianţa va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezenţă vizibilă şi persistentă în România. Eu am considerat această realizare ca una foarte importantă, după intrarea noastră în NATO.

Mircea Dușa
ministrul apărării

Mircea Duşa a mai precizat că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.

Vis-a-vis de locaţia celor două comandamente, pentru că este o întrebare care mi se pune de multe ori, cele două comandamente vor funcţiona în Bucureşti.

Mircea Dușa
ministrul apărării

Ministrul Apărării a mai afirmat că în ceea ce priveşte comandamanentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta participă, marţi, la bilanţul Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru anul 2014, prezentat de ministrul Mircea Duşa. La ședința de bilanț participă și vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea.

Potrivit bilanţului MApN, în 2014 au avut loc 366 de intervenţii de urgenţă care au însumat un efectiv de 5.400 de militari şi 864 mijloace tehnice. Aproximativ 1.200 de militari au participat la operaţii şi misiuni în străinătate.

În același timp, numărul exerciţiilor şi activităţilor sde instruire la nivel naţional a crescut faţă de 2013 cu 25%, iar cele executate la nivel bilateral/aliat au înregistrat o cereştere cu 133%.

În același document se mai arată că 2014 a fost cel mai bun an bugetar din 2008 şi până în prezent şi se face referire şi la măsuri de creştere a capacităţii operaţionale a Armatei. Printre realizări sunt enumerate proiectul scutului antibalistic de la Deveselul, dezvoltarea Nodului multinodal şi Centrului de Tranzit de la Mihail Kogălniceanu dar şi derularea Programului strategic de înzestrare cu avionul multirol F-16 şi finalizarea celui de înzestrare cu avionul de transport scurt şi mediu curier C-27 J SPARTAN.

R.D.