Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, apreciind că unele dintre prevederi sunt ”neclare, de natură să genereze probleme în aplicare”.
Legea instituie o serie de măsuri ce vizează îmbunătăţirea activităţii de promovare a sectorului viticol românesc, dar și salarizarea personalului încadrat la Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.).
”Faţă de soluţiile legislative adoptate, considerăm însă că unele dintre dispoziţiile legii menţionate sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament”, se arată în cererea de reexaminare semnată de președinte.
De exemplu, se consideră că dispoziţiile art. 561 referitoare la Institutul de Promovare a Vinului Românesc ar trebui reexaminate de Parlament şi din perspectiva impactului bugetar, sub cel puţin două aspecte: al sursei de finanţare şi al angajării de personal. Totodată, alin. (7) al aceluiaşi articol prevede că numărul de posturi aprobate pentru IPVR este de minimum 7, utilizarea sintagmei „minimum” conducând la concluzia că numărul poate fi oricât de mare.
Prin urmare, înfiinţarea IPVR presupune creşterea cheltuielilor salariale, cu impact asupra bugetului general consolidat.
E. Stan