Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat mulţumit, vineri, de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce priveşte garantarea independenţei Justiţiei. Șeful statului s-a lansat, însă, în atacuri dure la adresa PSD și a Parlamentului pentru modul în care au fost adoptate Legile justiției.
„În România, Justiţia este independentă, trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, o să fac orice îmi stă în puterea constituţională să vă ajut să garantaţi independenţa Justiţiei. În acest deziderat veţi avea în mine un partener şi un susţinător constant pe care vă puteţi baza. Dumneavoastră, CSM, conform Constituţiei, garantaţi independenţa Justiţiei în România. Această sintagmă <<garantare>> (…) este o sintagmă foarte puternică, câteodată mai puternică decât CSM, dar trebuie să spun un lucru clar şi vreau să-l luaţi ca atare: eu sunt foarte mulţumit de cum a ştiut CSM să acţioneze şi să se implice pentru a garanta independenţa Justiţiei în România”, a spus Iohannis, la şedinţa CSM.
Iohannis a mai declarat că, în 2017, a apărut „aşa un entuziasm” de a discuta în spaţiul public ce se întâmplă în sistemul de justiţie, el afirmând că acest lucru nu este de mirare, având în vedere că sunt persoane condamnate, judecate sau urmărite penal chiar în conducerea statului.
„Foarte multe discuţii s-au purtat în cursul anului 2017 despre ce fac judecătorii, mai mult poate s-a discutat despre ce fac procurorii. În general, a apărut aşa un entuziasm de a discuta în spaţiul public ce se întâmplă în sistemul de justiţie. Acum având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal, chiar în conducerea statului, nu-i de mirare„, a precizat Iohannis.
El a susținut din nou că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului și a precizat că ar trebui introdus principiul integrității în Constituție.
„Eu am afirmat în repetate rânduri şi o să mai afirm, spre disperarea lor, că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului exact din acest motiv. Pentru că, dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentaţi să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, Justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând astfel grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi încrederii cetăţeanului în Justiţie. Sistemul electoral a fost aşa contruit că accesul acestor persoane a fost posibil, nu putem să negăm accesul acestor persoane la funcţii înalte în stat. Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituţia, este obligatoriu să introducem principul integrităţii chiar în Constituţie „, a spus şeful statului.
În discursul său, Iohannis a criticat apoi Parlamentul pentru modul în care au fost adoptate Legile justiției. El a acuzat Parlamentul de lipsă de transparență, de încălcare a cutumelor parlamentare, de reducere la tăcere a opoziției, de încercare de „îngrășare a porcului în Ajun”.
„CCR a considerat că se poate și așa. (…) Au ieșit trei legi foarte contestate. Nu numai de opoziție la CCR, ci și de ÎCCJ, care a analizat aceste legi și a considerat că nu se încadrează în cadrul constituțional din România. Eu, președintele României, regret că se înatâmplă asemenea lucruri”, a afirmat Iohannis.
„Atunci când legile vor ajunge la mine pentru următoarea etapă, care poate să fie promulgare sau contestare la CCR sau retrimiterea la Parlament, mă voi referi și la conținutul acestor legi, respectiv, la articole pe care le voi considera demne de o atenție deosebită. În ansamblu, am și acum speranța că aceste legi vor fi îmbunătățite. Am speranța și încrederea că la CCR judecătorii se vor apleca cu timp, cu mult profesonalism și cu multă obiectivitate asupra celor contestate. În cazul in care anumite chestiuni trebuie modificate, cred că și Parlamentul poate recunoaste ca aumite lucruri s-au întâmplat fără discuții, fără o transparență”, a mai precizat Iohannis.
R.D.