Președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele SUA Donald Trump. Este cea de-a doua vizită pe care Klaus Iohannis o face în SUA, la invitația lui Donald Trump.
Președintele României a fost adus la Casa Albă de o mașină blindată la ora 21.09, 9 minute mai târziu față de ora anunțată.
Donald Trump l-a așteptat în fața clădirii, însă presa prezentă nu a putut filma niciun cadru cu strângerea de mână a celor doi, din cauza bolidului cu care a fost adus Iohannis.
Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat va dura aproximativ o oră și jumătate. Printre temele ce vor fi abordate sunt aprofundarea parteneriatului strategic, înzestrarea armatei, dezvoltarea relațiilor din domeniul energetic, dar și un subiect de interes pentru cetățenii români: programul viza Waiver.
Klaus Iohannis le-a transmis jurnaliștilor, într-o discuție informală, că este o întâlnire pe care ambii președinți și-au dorit-o de mai mult timp.
„Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, a precizat şeful statului.
Donald Trump: Este o onoare să fim aici alături de președintele României. Avem o relație foarte bună cu România, mai bună decât oricând. Avem relații comerciale foarte bune. Sunt foarte mulți români în SUA, oameni extraordinari, care au succes. E o comunitate foarte mare, sunt foarte multe afaceri românești aici. Și să știți că americanii iubesc românii.
Klaus Iohannis: Și eu vă mulțumesc că m-ați primit, e o plăcere să fiu aici și acum avem ocazia să vorbim despre parteneriat. Facem tot ceea ce trebuie în domeniul NATO. Apreciem relațiile foarte bune dintre cele două țări.
Aceste scurte declarații, transcrise potrivit imaginilor difuzate de Antena 3, au fost făcute pentru presă, înaintea convorbirilor oficiale. Apoi, cei doi președinți urmează să adopte o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre cele două state.