0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:01
No menu items!

Iohannis nu a suflat un cuvânt despre case și banii din chirii. A precizat că nu a dorit o lege pentru el și ne asigură că aceasta nici nu va exista

spot_img

Aflat la New York, la Adunarea Generală a ONU, Klaus Iohannis a susținut miercuri o conferință de presă, abordând diverse subiecte de interes aflate pe agenda publică, însă nu a scos niciun cuvânt despre decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care soții Iohannis pierd definitiv două imobile din Sibiu, care pot fi înregistrate în patrimoniul statului român, dar și banii încasați din închirierea acestora.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în SUA, despre legea care să îi permită să candideze la alegerile parlamentare, că nu a dorit o lege pentru el şi poate să spună cu certitudine că va avea grijă ca această lege să nu existe.

”Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acu,  fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

”Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă există o altă soluţie juridică, şeful statului a răspuns: ”Toate acestea le vom discuta acasă”.

Ionhanis, despre portofoliul de comisar european obţinut de România: Cred că este mai bine să îl întrebaţi pe prim-ministru cum ne-a spus tuturor că va obţine un portofoliu economic şi a obţinut un portofoliu social care trebuie clarificat ce conţine

Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că Marcel Ciolacu, în calitate de premier, trebuie să dea explicaţii cu privire la portofoliul de comisar european obţinut de România, şeful statului amintind că premierul „ne-a spus tuturor că va obţine un portofoliu economic şi a obţinut un portofoliu social care încă trebuie clarificat ce conţine”.

Întrebat, miercuri seară, ce părere are despre poziţia obţinută de România pentru Roxana Mînzatu în viitoarea Comisie Europeană, în contexul în care există persoane care spun că funcţia, deşi este asociată cu cea de vicepreşedinte este, de fapt, goală de conţinut, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul Marcel Ciolacu este cel care trebuie să dea explicaţii cun privire la aceste subiect.

„Negocierea pentru această poziţie a fost făcută la nivel de prim-ministru şi cred că este mai bine să îl întrebaţi pe prim-ministru cum ne-a spus tuturor că va obţine un portofoliu economic şi a obţinut un portofoliu social care încă trebuie clarificat ce conţine”, a răspuns Klaus Iohannis.

Iohannis, despre inundațiile devastatoare din Galați și Vrancea: Este problematic că mulți n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităților. Au aflat de la vecini că vine apa când deja a fost la ei în casă.

Președintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri seară, autoritățile pentru că nu i-au informat pe localnicii din Galați și Vrancea de pericolul inundațiilor care au devastat mai multe localități. „Au aflat de la vecini că vine apa când deja a fost la ei în casă Șeful statului a spus că nu a știu dinainte că va avea loc această catastrofă, întrebat fiind dacă a fost informat în avans în privința inundațiilor din județele Galați și Vrancea.

Președintele a lăudat intervenția pompierilor după producerea inundațiilor, însă a spus că „la informare, este încă mult de lucru”.

„Nu am știut dinainte, este evident, cum nimeni nu a crezut dinainte că se întâmplă această catastrofă. Este o tragedie și este foarte, foarte trist că și în această situație de catastrofă naturală au murit oameni. Alții au rămas fără casă, fără lucruri, fără agoniseala de-o viață. Au fost suficiente autorități acolo după ce catastrofa s-a întâmplat și cred că primele ajutoare, și din partea Guvernului, au fost deja date oamenilor. Am discutat această chestiune, am susținut, evident, acordarea de ajutoare semnificative, pentru ca oamenii să-și poată reface viața, dar cred că de aici trebuie să tragem foarte multe învățăminte, trebuie iarăși să informăm publicul, să spunem oamenilor cum să reacționeze și oamenii să fie informați în timp util. Este probabil problematic că mulți n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităților. Au aflat de la vecini că vine apa când deja a fost la ei în casă. Deci aici, la prevenție, la informare, este încă mult de lucru. Dar cei care au intervenit, pompierii, forțele de la Interne, de la Apărare, au făcut o treabă foarte bună și și acest lucru cred că merită spus”, a afirmat președintele Iohannis.”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă la New York.

Iohannis va avea discuții cu liderii PSD și PNL 

Aflat la New York, la Adunarea Generală a ONU, Klaus Iohannis anunță că va avea discuții cu liderii PSD și PNL la întoarcerea în țară. Deși afirmă că atacurile de campanie sunt normale, președintele susține că este nevoie și de o guvernare. Acesta nu exclude nici continuarea coaliției PSD-PNL după alegeri.

„În mod normal, după alegeri, se numără voturile din Parlament și de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliții care dau guvernarea. Este cam de vreme să vorbim ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campane și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice. Este o situație care, evident, va fi destul de complexă”, a declarat Klaus Iohannis.

Anterior, într-un interviu acordat miercuri, Nicolae Ciucă fost întrebat dacă nu va mai funcționa coaliția PSD-PNL după alegeri. „La cum arată lucrurile acum, mai mult ca sigur”, a răspuns Ciucă.

Liderii PSD și PNL sunt în conflict deschid după ce social-democrații au decis, luni, cu unanimitate de voturi, să se opună amendamentului ce i-ar permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe listele unui partid.

D.Constantin