2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:51
No menu items!

Iohannis le dă dreptate profesorilor: Trebuie plătiți la adevărata lor valoare. O să insist la Ministerul Muncii

spot_img

Klaus Iohannis susține că sindicaliștii din învățământ au dreptate atunci când cer salarii mai mari. „Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite. O să insist şi eu la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării”, a transmis, miercuri, președintele după ce profesorii au anunțat că nu renunță la grevă, în urma negocierilor eșuate de la Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că nemulţumirile profesorilor privind salariile sunt îndreptăţite, în contextul inflaţiei pe care o avem, însă problema a fost artificial amestecată cu dezbaterea privind legile Educaţiei. Şeful statului a explicat că salarizarea şi chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de legile Educaţiei, ci de legea salarizării şi a adăugat că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect pentru ca „grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului”.

„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au discutat mai multe chestiuni. Prima chestiune: solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care avem o inflaţie mare, e clar că lucrurile trebuie reaşezate. Însă dacă dorim să avem în România un învăţământ de bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, trebuie să avem grijă de dascăli să aibă condiţiile să îşi poată face treaba cum trebuie. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Această chestiune este artificial amestecată cu legile educaţiei. În legile Educaţiei nu apar chestiunile acestea de salarizare. Salarizarea trebuie să apară în grila de salarizare şi o să insist şi eu să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur e o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac treburile lor. Dacă avem pretenţii de la dascăli şi vrem să avem un sistem performant de învăţământ, atunci trebuie să îi plătim”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Summitului Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda.

Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog şi că există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială. Social-democratul a adăugat că aceste probleme vor fi rezolvate, dar aspectele ce ţin de salarizare nu pot fi introduse în noile legi ale Educaţiei, prin urmare modificările şi măsurile nu pot fi luate „peste noapte”.

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

                                                                                                                Adina Silav