România susține aplicarea de proceduri simplificate pentru aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, prin renunțarea la planul de acțiune pentru aderare (MAP – Membership Action Plan), a afirmat marți președintele Klaus Iohannis, înaintea Summit-ului NATO de la Vilnius, Lituania.
Situația geopolitică și de securitate din estul Europei constituie esența discuțiilor de la această reuniune, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva statelor NATO și UE, manifestat prin șantaj energetic, război informațional sau amenințări cu distrugerea nucleară.
Summit-ul de la Vilnius nu se va încheia cu o invitație de aderare pentru Ucraina, ci cu o promisiune de aderare după finalizarea războiului, dublată de angajamentul pentru ajutor constant și de o formă de garanții de securitate din partea marilor puteri occidentale.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:
- Eu susțin renunțarea la acest plan de acțiune, am discutat și cu secretarul general Jens Stoltenberg, am avut discuții și intalniri informale. Majoritatea suntem de acord să simplificăm procedura în cazul Ucrainei. Mă aștept ca această chestiune să fie tranșata la summit.
- În ceea ce priveşte obiectivele prioritare pentru România, acest summit are mize importante, care ţin de priorităţile noastre de politică externă şi de securitate. Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care ţin de noua postură de descurajare şi apărare a Alianţei, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunţat la Madrid, adică o prezenţă NATO consolidată din toate punctele de vedere. Voi susţine adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului estic pe toate componentele operaţionale.
- Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenție, sunt strict secrete, nu prevăd înzestrări sau achiziții. Achizițiile de armament sau dotări la modul general se fac de fiecare națiune. Am alocat bani mulți pentru apărare. Este important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situația, ci și pregătirea militarilor, antrenamente speciale.
- Republica Moldova este cea mai expusă presiunilor Rusiei. Voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova.
- Proiectul nostrru de a avea o bază pentru piloții de F16: există planuri pentru această baza, există aliați interesați și sunt destul de increzător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregățiți să spunem public unde va fi această bază. Este un proiect foarte bun și pentru Romania, și pentru națiunile din regiune care vor avea posibilitatea să își pregăteasca piloții.
- România va continua să fie un susținător ferm al integrării Ucrainei în NATO. Voi susține un angajament sporit care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță.
Summitul de la Vilnius este primul la care Finlanda participă în calitate de membru.
V.B.