Președintele a participat luni la bilanțul Ministerului Afacerilor Interne pentru 2014
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că va pleda pentru condiţii salariale şi de muncă decente pentru angajaţii acestui sistem. El a arătat că înţelege constrângerile cu care se confruntă oamenii care servesc legea.
Șeful statului a precizat că participă pentru prima dată, în calitate de preşedinte al României, la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne, una din principalele instituţii cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
Klaus Iohannis a subliniat că această instituţie este, prin natura activităţii, prima interfaţă în relaţia dintre stat şi cetăţean.
Cu toţii ne dorim o Românie sigură, în care relaţia dintre stat şi individ, să se bazeze pe respect reciproc, în care cetăţenii ştiu că drepturile le sunt respectate şi legea este aceeaşi pentru toţi. Înţeleg constrângerile cu care se confruntă oamenii care servesc legea. Voi pleda întotdeauna pentru condiţii salariale şi de muncă decente, şi pe măsura răspunderii.
Klaus Iohannis
președintele României
Preşedintele a mai arătat că îşi doreşte ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi, dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare.
Vă rog însă să fiţi conştienţi că oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi modele de comportament şi corectitudine în serviciul public. Îmi doresc ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic şi din orice domeniu.
Klaus Iohannis
președintele României
Iohannis a mai spus că la baza activităţii MAI şi a componentelor sale trebuie aşezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege.
Avem datoria să analizăm cu luciditate ce funcţionează şi ce lipseşte, unde este nevoie de un plus de coordonare şi cum creştem performanţa. Avem mai multe instituţii care se ocupă de ordinea publică – Poliţie, Jandarmerie, Poliţie comunitară. Ele nu pot funcţiona în mod eficient individual, ci trebuie să acţioneze unitar. Cred că un sistem de ordine publică bine integrat poate răspunde în mod real nevoii de siguranţă la toate nivelurile.
Klaus Iohannis
președintele României
Șeful statului a precizat are încredere în capacitatea cadrelor ministerului de a fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce le-au fost încredinţate şi că acestea vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept şi de a pune în practică, în cele mai bune condiţii, noua legislaţie penală, demersuri necesare finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen.
Potrivit preşedintelui, „un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a încălcării legii, inclusiv în cazul unor fenomene precum contrabanda şi traficul, criminalitatea economică, constituirea de grupuri infracţionale sau migraţia ilegală”.
Dezvoltarea unei societăţi este, cred eu, direct legată de măsura în care latura preventivă devine mai eficientă decât cea punitivă atunci când vine vorba de încurajarea corectitudinii şi legalităţii şi descurajarea infracţionalităţii. Îmi doresc o Poliţie mult mai axată pe prevenţie, fie că este vorba de Poliţia Rutieră, fie de cea cu atribuţii în zona criminalităţii economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai puţin centrată pe paza unor obiective şi mai prezentă pentru siguranţa cetăţenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o muncă de informaţii mai consistentă, care să privească nu doar reţelele infracţionale, ci şi protecţia propriilor cadre.
Klaus Iohannis
președintele României
Klaus Iohannis a mai că actualul context geopolitic din regiune reclamă acţiuni şi măsuri la care reprezentanţii MAI sunt parte importantă, arătând că apariţia războiului hibrid poate fi o sursă de insecuritate şi export de infracţionalitate către România.
Apariţia unui război hibrid, existenţa unor conflicte asimetrice şi îngheţate, tendinţele de modificări ale frontierelor, încălcarea unor reguli de drept internaţional pot fi o sursă de insecuritate şi de export de infracţionalitate către statele europene, în special către România. Ştiu că aceste lucruri vă determină să fiţi mai prompţi, mai alerţi şi mai responsabili, pentru a proteja siguranţa cetăţenilor noştri.
Klaus Iohannis
președintele României
Președintele a menţionat participarea MAI, ca furnizor de securitate şi garant al valorilor democraţiei, cu forţe profesioniste la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, printre care cele din Kosovo şi Afganistan, care a adus ţării noastre respectul şi aprecierea partenerilor internaţionali prin comportamentul exemplar şi prin performanţele operative.
În considerarea calităţii României de stat european, furnizor de stabilitate în Sud-Estul Europei, anul 2014 a fost marcat, printre altele, şi de adoptarea Legii pentru aderarea României la Tratatul privind crearea Forţei de Jandarmerie Europeană. De asemenea, România a preluat Preşedinţia Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană din anul 2015 şi are ca atare o responsabilitate. Un stat care îşi pune în practică propriile legi şi angajamentele derivate din tratatele, convenţiile şi acordurile internaţionale la care este parte va fi respectat de către cetăţenii săi şi de către partenerii străini. Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de România prin Acquis-ul comunitar să fie respectate întocmai.
Klaus Iohannis
președintele României
Potrivit şefului statului, o altă direcţie de acţiune prioritară pentru anul 2015 trebuie să o constituie combaterea corupţiei cu impact asupra bunei guvernări, a capacităţii instituţionale a statului şi cu afectarea credibilităţii României pe plan extern.
De asemenea, optimizarea Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, ca parte integrantă a Sistemului Naţional de Securitate, constituie o prioritate pentru instituţia dumneavoastră, ca vector principal în acest domeniu.
Klaus Iohannis
președintele României
Șeful statului s-a referit şi la Strategia Naţională de Apărare a Ţării, pe care o va prezenta Parlamentului României, precizând că aceasta va constitui o bază în conturarea noii Strategii de ordine publică, care trebuie să fie elaborată şi în consonanţă cu Strategia de securitate internă a UE.
R.D.