3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:50
No menu items!

Iohannis invocă ”prudența” și ”responsabilitatea” ca motive pentru retrimiterea în Parlament a Codului Fiscal

spot_img

 iohannis_facebook

România nu-şi mai permite politici care să genereze prosperitate doar pe termen scurt, iar dezvoltarea economică se obţine prin politici bine gândite, care depăşesc interesele politice, a transmis miercuri preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj pentru Conferinţa Ştiintifică a Economiştilor din Mediul Academic.

Mesajul a fost dat prin intermediul consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu.

Administrația Prezidențială a reluat argumentele pentru care a cerut Parlamentului reexaminarea Codului fiscal, precizând că etapa tranziţiei s-a încheiat, România are nevoie de consolidarea economiei de piaţă şi de o abordare responsabilă şi prudentă.

”Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am făcut acest lucru cu motivaţia prudenţei şi responsabilităţii în plan fiscal-bugetar. România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează foarte mult maniera în care se realizează aceasta. Pentru consolidarea performanţelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie să fie sustenabile. Dezvoltarea reală, calitativă, se obţine prin politici economice bine gândite, care depăşesc interesele politice şi rezolvă problemele profunde ale economiei noastre”, a explicat Iohannis, potrivit Mediafax.

Parlamentul urmează să se reunească în sesiune extraordinară, în perioada 24-26 august, pentru a discuta solicitarea preşedintelui de reexaminare a Codului fiscal.

 Principalele elemente transmise de Președinție:

  • Perioada de după 1989 a reprezentat o ”istorie nefastă pentru economia, cultura şi societatea noastră”. Socialismul a demonstrat ”cât de dramatic putem rămâne în urmă atunci când ne conducem după idei eronate, după idei economice şi sociale aflate în contradicţie cu însăşi natura umană”.
  • ”După 25 de ani de reforme, am putea spune că tranziţia economică a fost, în cele din urmă, încheiată. Am lăsat în urmă un sistem plin de defecte, care ne-a oferit însă o lecţie esenţială: viziunea economică este decisivă pentru bunul mers al societăţii”.
  • ”Datoria de conştiinţă a economistului este de a privi lucrurile în profunzime şi perspectivă, de a apăra ideile bune şi de a lupta împotriva celor incorecte, care pot fi seducătoare pe termen scurt, în special ca emanaţie a dezideratelor politice, dar care pe termen lung generează nemulţumire, sărăcie şi conflict”.
  • “România are nevoie de o abordare echilibrată şi responsabilă, una care să corecteze erorile trecutului, în favoarea unor beneficii sustenabile. Nu ne mai putem permite politici care să genereze prosperitate doar pe termen scurt, fără să consolidăm bazele reale ale progresului economic: proprietatea privată şi piaţa concurenţială, acumularea de capital şi stimularea investiţiilor, inovarea şi antreprenoriatul, libertatea economică şi competitivitatea. Acestea sunt sursele prosperităţii generale, a creării de locuri de muncă productive şi bine plătite”.
  • Schimbarea profundă înseamnă educaţie, care este „ingredientul cu adevărat indispensabil pentru dezvoltarea oricărei societăţi”.