Președintele a plecat, marţi, într-o vizită oficială în Franţa, în cursul căreia va avea convorbiri cu preşedintele francez, François Hollande
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat, marţi, într-o vizită oficială în Franţa, în cursul căreia va avea convorbiri cu preşedintele francez, François Hollande. Iohannis ar urma să participe, joi, şi la Consiliul European de la Bruxelles, precum şi la summit-ul Partidului Popular European.
La aeroport, înainte de plecarea spre Paris, Iohannis a declarat că este importantă consolidarea parteneriatului cu Franţa, dar şi să arătăm că „România, ce spune, aia face”. El a precizat că este vorba despre prima vizită bilaterală din mandatul de preşedinte.
Despre vizita la Paris, Iohannis a arătat că vine la invitaţia preşedintelui Hollande şi a menţionat importanţa consolidării parteneriatului strategic cu Franţa, un membru important al UE cu care avem relaţii bilaterale foarte bune.
Avem relaţii româno-franceze care depăşesc cadrul unui parterneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic, în domeniul culturii, cercetării, educaţiei şi francofonia, care este o zonă de parteneriat foarte impotantă.
Klaus Iohannis
președinte
Klaus Iohannnis a mai menţionat că, în cadrul vizitei, vor fi discutate chestiuni legate de UE şi chestiuni de actualitate cum ar fi combaterea terorismului şi situaţia din Ucraina.
Preşedintele a mai arătat că joi, la Bruxelles, va participa la reuniunea informală a Consiliului European, fiind prima participare la o reuniune de Consiliu. El a spus că pe agendă se află teme de actualitate, lupta împotriva terorismului şi consolidarea Uniunii economice şi monetare. „Cu siguranţă se va discuta situaţia din Ucraina şi relaţia UE cu Federaţia Rusă„, a mai Iohannis. Șeful statului a mai arătat că toate aceste lucruri pregătesc evoluţiile din această primăvară şi că procesul de consolidare a Uniunii monetare este important nu numai pentru ţările din zona euro, ci şi pentru cele din afara zonei euro. „România se pregăteşte oricum să devină membru în zona euro şi aceste chestiuni au importanţă”, a spus şeful statului.
Preşedintele merge în această deplasare externă cu soţia sa, Carmen Iohannis, fiind vorba despre o vizită oficială. În delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului la Paris şi Bruxelles se află consilierul personal Mihai Răzvan Ungureanu, consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Simina Tănăsescu, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, George Scutaru, Leonard Orban, dar și purtătorul de cuvânt Tatiana Niculescu Bran.
Programul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în Franţa va începe la 13.35 (ora României), când va avea loc, la Hotel des Invalides, ceremonia primirii oficiale. La ora 14.00 (ora României), la Palatul Élysée va avea loc sosirea preşedintelui României şi întâmpinarea de către preşedintele Franţei, François Hollande. Ceremonia va fi urmată de convorbiri tete-a-tete între cei doi şefi de stat şi de un dejun de lucru. În jurul orei 15.30, Francois Hollande şi Klaus Iohannis vor avea o declaraţie de presă comună.
La ora 17.00, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, la sediul Senatului, iar, la ora 18.00, vor avea loc convorbiri oficiale cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone.
La ora 20.30, va avea loc, la sediul Ambasadei României la Paris, întâlnirea lui Klaus Iohannis cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles. Şeful statului a fost invitat de preşedintele popularilor europeni, Joseph Daul, să participe la Summit-ul PPE de la Bruxelles, care va avea loc înainte de reuniunea informală a Consiliului European. Astfel, la ora 10.00 (ora locală), preşedintele se va întâlni cu preşedintele PPE, Joseph Daul, iar începând cu ora 10.30, va participa la Summit-ul Partidului Popular European.
După reuniunea Consiliului European, şeful statului va susţine, la ora 19.10 (ora locală) declaraţii de presă.
În cadrul reuniunii informale care va avea loc la Bruxelles pe 12 februarie, liderii UE urmează să discute despre lupta UE împotriva terorismului în urma atacurilor de la Paris.
Se va desfăşura de asemenea o dezbatere privind modalităţile de consolidare a coordonării economice şi a bunei funcţionări a uniunii economice şi monetare. De asemenea, se preconizează că liderii ţărilor UE vor trece în revistă cele mai recente evoluţii din Ucraina.
R.D.