4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:11
No menu items!

Iohannis, în negocieri pentru poziția de președinte al Consiliului European sau de ”vice” al Comisiei (Surse RFI)

spot_img

Numele lui Klaus Iohannis circulă la Bruxelles ca potențial președinte al Consiliului pentru măcar doi și jumătate sau ca vice-președinte al Comisiei Europene cu un portofoliu important, potrivit corespondentei de la Bruxelles a Radio France International / RFI.

Rezultatele alegerilor europarlamentare au reconfirmat poziția de forță a Partidului Popular European, care va putea forma o majoritate și să o impună pentru un nou mandat pe Ursula von der Leyen, ca președinte al Comisiei Europene. Asta înseamnă că s-au deschis negocierile pentru ocuparea celorlalte poziții din arhitectura de conducere a Uniunii Europene, iar Klaus Iohannis, după eșecul candidaturii sale la șefia civilă a NATO, a intrat în algoritmul de negociere pentru una din aceste poziții.

Creștin-democrații (PPE), care obțin aproape 200 de mandate, ar putea continua alianța cu social-democrații (S&D) și liberalii (Renew). O altă opțiune ar fi atragerea în această formulă și a  familiei conservatoare europene (ECR), care a obținut peste 70 de mandate.

Poziția centrală a PPE o face favorită pe Ursula von der Leyen. Aceasta nu mai este dorită de Franța, care a adus-o la Bruxelles în 2019, dar președintele Emmanuel Macron nu mai este acum în poziția de a refuza un candidat al PPE sau de a-l impune eventual pe fostul premier italian Mario Draghi.

”Se crede că un liberal (Renew) ar trebui să fie președinte al Consiliului UE și un socialist va trebui să ocupe poziția de Înalt Reprezentant al UE. Dar așa cum s-a mai întâmplat între 2014 și 2019, doi politicieni PPE pot conlocui la Comisie și la Consiliu. Acesta a  fost cazul lui Jean-Claude Juncker și Donald Tusk. Prin urmare, numele lui Iohannis circulă la Bruxelles ca potențial președinte al Consiliului pentru măcar doi și jumătate sau ca vice-președinte al Comisiei cu un portofoliu important. România este luată în calcul în această vastă discuție alături de Portugalia, Malta, Germania, Italia și eventual Spania. Primele negocieri pe acest subiect au loc în 17 iunie la cina informală de la Bruxelles a șefilor de stat UE. Dar înainte de acea dată, se vor stabili mai întâi alianțele politice care vor decurge din alegerile europene”, potrivit sursei citate.

T. S.