Legea avertizorului de integritate, motiv de dispută între Parlamentul român și procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a fost întoarsă în Parlament de președintele Klaus Iohannis, care a refuzat promulgarea în forma votată de Parlament. Kovesi a amenințat că dacă va fi promulgată în această formă, legea riscă să încalce pricnipiile statului de drept, astfel că se poate cere „declanșarea unei proceduri de infringement, cât și cel al activării mecanismului de condiționalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept”.
Președintele Klaus Iohannis a decis, joi, să întoarcă la Parlament legea care transpune o directivă privind avertizorul de integritate, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. Legea avertizorului de integritate a fost contestată și la CCR, după votul final din Parlament, dar a fost declarată constituțională, decizia CCR fiind luată în unanimitate.
Președintele Iohannis arată în cererea sa către Parlament că ”având în vedere că protecția avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupției, considerăm că o transpunere necorespunzătoare a directivei în cauză implicăriscul declanșării unei proceduri de infringement, cât și cel al activării mecanismului de condiționalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept”.
De asemenea, în cererea de reexaminare au fost identificate opt disfuncționalități majore ale legii, toate având ca scop descurajarea avertizorilor.
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat, la o zi după votul final din Parlament, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România, din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.