-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:02
No menu items!

Iohannis, după întâlnirea cu președinta Ungariei: „Am convenit că e bine ca minoritățile să-și folosească și limba română”

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, că este interesul comun al celor două state ca drepturile minorităţilor maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poate folosi limba maternă. „Și, apropo, am convenit împreună că e bine să-şi folosească şi limba română„, a spus Iohannis.

Iohannis a adăugat că majoritatea tensiunilor sunt artificiale şi sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova.

„În România, drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate. Ba, chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să îl prezentăm cu mândrie: minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric, prin vot, nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat. Asta se numeşte o discriminare pozitivă”, a spus preşedintele României. 
 
Klaus Iohannis a continuat: „Pe de altă parte, este interesul nostru comun ca drepturile minorităţilor maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poate folosi limba maternă şi, apropo, am convenit împreună că e bine să îşi folosească şi limba română”.
 
Iohannis a precizat că „este cunoscut şi aici, şi dincolo, că există politicieni care vor să profileze exacerbând tensiunile interetnice”.
 
„Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru şi atunci, aceşti politicieni care vor să se profileze, să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi, vin cu argumente care nu pot fi împărtăşite de noi. Credem că discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm din aceste tensiuni”, a mai spus preşedintele.
 
„Majoritatea tensiunilor sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova”, a mai spus Iohannis. 
 
La rândul ei, președinta Ungariei Katalin Novák a declarat că „Ungaria şi România sunt interesate şi au interesul de a avea o relaţie bilaterală bună, pragmatică”.
 
Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni„, a adăugat oficialul ungar.
 

„Ultima oară am fost la Bucureşti la Summitul B9. De 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România, de aceea am profitat de invitaţie. De asemenea, l-am invitat pe domnul preşedinte la Budapesta şi am convenit că această vizită se va petrece în perioada următoare. Suntem două ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze. Ungaria şi România sunt interesate şi au interesul de a avea o relaţie bilaterală bună, pragmatică. Suntem ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze. Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni. Avem nevoie de colaborare, dar ştim că nu vom fi de acord în toate aspectele”, a explicat președinta Ungariei.

Ea a mai spus că o temă de discuţie cu preşedintele Iohannis a fost războiul din Ucraina şi a precizat că în Ungaria au sosit, până în prezent, nouă milioane de refugiaţi.

„Am discutat despre războiul din Ucraina. Avem experienţa ameninţării apropierii războiului din Ucraina şi avem experienţa ajutorului. Peste 9 milioane de refugiaţi au sosit în Ungaria şi există o solidaritate cum nu s-a mai văzut. O acţiune umanitară de asemenea amploare nu a mai avut loc pe teritoriul Ungariei. Mulţumim pentru orice ajutor posibil şi din partea României”, a mai afirmat preşedinta Ungariei.

Ea a vorbit și despre diminuarea dependenţei energetice de Rusia.

„Am vorbit despre domeniul energiei şi diminuarea dependenţei energetice. Ungaria este mai dependentă de resursele de energie. Lucrăm pe acest domeniu şi susţinem orice iniţiativă care creşte potenţialul de găsire de resurse şi reducere a dependenţei de cele ruseşti. (…) E interesul nostru comun de a obţine un acord între UE şi Ungaria referitor la resursele Ungariei şi extinderea pentru Polonia. E bine ca resursele să fie extinse Poloniei”, a mai spus Katalin Novák. 

Raluca Dan