0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 4:27
No menu items!

Iohannis, despre poziția României față de valul de refugiați

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a explicat, luni seară, poziția României în privința crizei imigranților și a spus că optăm pentru varianta cotelor voluntare.

Klaus Iohannis a precizat, luni seară, că România nu este de acord cu impunerea de către UE a unui număr obligatoriu de imigranți. Iohannis a explicat cronologia discuțiilor care au început în primîvara acestui an referitoare la valul de imigranți care a ajuns în Europa, mai ales în state membre ale UE.

Iohannis a reiterat faptul că România rămâne fermă în decizia de a opta pentru cotele voluntare. În plus, președintele României a îndemnat la calm și a spus că „nu este cazul să reacționăm isteric” sau „să ne arătăm latura xenofobă”.

Am prezentat prima dată, la începutul anului, opinia României, respectiv că este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru să-și stabilească singur câți refugiați poate să primească. Este vorba despre cotele voluntare. În aprilie, s-au reluat discuțiile, care au fost mai aprinse, dar am optat la fel – România este pentru cote voluntare. Suntem de acord să participăm la misiuni ale Uniunii Europene pentru combaterea migrației ilegale. În iunie, în ședința Consiliului, comisia a prezentat un concept, care a conținut cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acelea. Și alte state membre au fost împotriva cotelor obligatorii și s-a ajuns la concluzia că nu pot fi aplicate. Discuția a rămas la stadiul potrivit căruia fiecare stat comunică numărul pe care îl poate suporta. România a comunicat, la sfârșitul lunii iulie, că poate primi 1.785 refugiați.

Zeci de mii de refugiați au intrat în UE, au apărut probleme de logistică, probleme de principiu. Acești refugiați au bulversat întreaga arhitectură europeană. Din acest motiv, discuția a devenit foarte aprinsă. Am văzut tragedii umane, situații greu de imaginat, dar, pe acest fond, au apărut speculațiile. Vreau să fiu foarte clar: în România nu există niciun fel de presiune al vreunui val de refugiați.

În concluzie, fenomenul este important pentru noi pentru că suntem în UE, însă în România nu apare nicio presiune. Putem trata problema cu calm, în solidaritate cu celelalte state. Nu este cazul să reacționăm isteric și să nu ne arătăm latura xenofobă. În continuare, trebuie păstrate cotele voluntare. La mijlocul lui octombrie, voi prezenta această poziție la ședința Cosiliului

Klaus Iohannis

Valeriu Motoc