2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:11
No menu items!

Iohannis, către secui: Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit

spot_img

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, marți, reprezentanților administrațiilor locale din Harghita și Covasna că este de acord cu descentralizarea, regionalizarea, dar nu și cu autonomia teritorială pe criterii etnice.

„Autonomia locală și regională este bună, pe baza criteriilor enunțate mai devreme, dar autonomie pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că împiedică dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul regionalizării să nu se delimiteze zonele în funcție de criteriul etnic”, a precizat Klaus Iohannis în cadrul unui discurs, la sediul Consiliului Județean Harghita, în prezența tuturor oficialilor, după ce a fost intonat imnul secuilor.

Sunt convins că aerul de aici, decorul și mai ales oamenii îmi vor aminti cu plăcere de zona dumneavoastră și mă vor face să mă reîntorc (…) Sunt sigur că numai printr-un dialog autentic și nu unul mimat între autoritățile de la centru și autoritățile locale se poate ajunge la un consens. Din păcate, de prea multe ori realitățile din județele dumneavoastră sunt interpretate de unii, ceea ce nu face decât să accentueze intoleranța și să mărească prăpastia. Izolarea acestor comunități nu este de natură să favorizeze progresul.

În istoria post-decembristă avem sufieiciente momente în care dezvoltarea statutului s-a bazat și pe sprijinul comunității maghiare. Contăm în continuare pe un efort la fel de semnificativ al comunității maghiare la reconstruirea proiectului european.

Județele Harghita și Covasna au un potențial de dezvoltare deosebit. Sunt foarte multe domenii de activitate în care merită investit, rezerve de ape minerale care trebuie exploatate, este o zonă turistică care atrage atât turiști străini cât și români. Turismul are un potențial deosebit în această zonă și tocmai de aceea reprezentanții autorităților locale trebuie să se implice mai profund în această problemă. Ar fi mare păcat ca o zonă cu un asemenea potențial turistic să rămână neconectată la restul țării. În plan economic, Harghita și Covasna au un decalaj economic foarte mare față de restul țării, un decalaj foarte mare în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.

Există trei teme politice la care cred că vă așteptați să mă refer: descentralizare, autonomie și regionalizare.

În lumina acestor obiective, descentralizarea este obligatorie pentru că aleșii locali știu cel mai bine care sunt nevoile comunității locale.

Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la eficientizarea administrației.

Autonomia locală și regională este bună, pe baza criteriilor enunțate mai devreme, dar autonomie pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că împiedică dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul regionalizării să nu se delimiteze zonele în funcție de criteriul etnic.

Mă îngrijorează soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română. Maghiarii au dreptul de a-și construi o carieră, fiind capabili să lucreze și aici, dar și la București. De aceea, reprezentanții autorităților locale și Ministerul Educației trebuie să rezolve această problemă, pentru că nu trebuie pedepsiți copiii din această zonă din considerente politice.

Valeriu Motoc