1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:05
No menu items!

Iohannis: „Amenințările din exterior la adresa Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare”

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, joi, condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. ”România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război”, a spus preşedintele, arătând că ţara noastră va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional.

Klaus Iohannis și Maia Sandu au susținut declarații de presă comune la Palatul Cotroceni. Joi, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina, președintele Republicii Moldova se află într-o vizită la București.

”România şi Republica Moldova au relaţii cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtăşim o comunitate de limbă, cultură şi istorie şi am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră şi eficientă”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că ”parcurgem o perioadă de crize de proporţii istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aş putea să spun, în ultimele 12 luni”. ”Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina şi să înceapă un război ilegal şi sângeros, marcat de atrocităţi nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil şi pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund şi direct de consecinţele acestui război. Liderii Republicii Moldova şi cetăţenii săi s-au ridicat însă la înălţimea provocărilor pe care alţii le-ar fi considerat probabil insurmontabile. V-aţi confruntat cu o criză energetică profundă, inflaţie galopantă, un număr foarte mare de refugiaţi, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră şi atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetăţenii Republicii Moldova”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele României a spus că ”toate acestea, precum şi alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilităţi preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism şi curaj exemplare de către autorităţile proeuropene de la Chişinău”.

”În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern şi salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova”, a mai arătat Iohannis. Şeful statului a menţionat că, ”după cum a arătat şi în urmă cu o săptămână, ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice constituţionale a Republicii Moldova, asupra cărora aţi atras în mod public atenţia, sunt deosebit de îngrijorătoare”.

„Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. Este poziţia noastră permanentă, clară şi fermă. Am solicitat şi vom continua să susţinem sancţionarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova şi subminarea ordinii constituţionale şi a statului de drept”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că ”România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. 

Klaus Iohannis a mai menţionat că în plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% şi 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esenţial în construirea independenţei energetice a Chişinăului.

Maia Sandu: Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acord Moldovei, în această perioadă „umbrită” de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. 

„Astăzi, mai mult ca niciodată simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european. Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Azi avem atât de multe proiecte comune. Suntem tot mai aproape de România, de UE, de familia noastră. Din păcate bucuria acestei apropieri e umbrită de tragedia acestui război crunt care continuă de un an de zile. Ucraina ţine piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor şi ajutorul ţărilor europene. Europa este puternică datorită unităţii şi fermităţii cu care apăra viaţa oamenilor”, a afirmat Maia Sandu.

Ea a vorbit şi despre provocările de securitate din ultima perioadă şi a subliniat că Republica Moldova nu va cădea, chiar dacă Rusia ar dori un Guvern marionetă în Moldova aservit intereselor Kremlinului.

„Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii a trebuit să facem faţă şantajului energetic al Kremlinului. Unii şi-au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instala un Guvern marionetă aservit intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne fermă. România e alături de noi sincer şi dezinteresat. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică. Măsurile ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. E pentru prima oară în istoria ţării când reuşim acest lucru şi vom continua să investim în diversificare energetică”, a completat Sandu.

Aceasta a amintit despre parcursul european al Moldovei şi despre sprijinul României pentru aderarea la UE.

„În 2022 ţara noastră a obţinut statutul de candidat la UE. România ne-a sprijinit pe tot parcursul. Ştim încotro mergem şi ştim ce avem de făcut. La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiţi. Am crescut exporturile către UE, avem resurse de energie”, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

De asemenea, Sandu a vorbit de dimensiunea economică bilaterală.

„Prioritatea noastră în acest an e reconstruirea economiei, continuare reformelor şi consolidarea securităţii statului. În domeniul economic, România rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti, dar ştiu că putem fi şi mai prezenţi pe piaţa românească. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiţii româneşti în Republica Moldova. Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură în transporturi şi cel energetic. Nimeni nu ne va putea şantaja cu întreruperea gazului”, a mai precizat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a adus în discuţie şi colaborarea cu România în domeniul educaţional.

„Un proiect important unde continuăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunităţile etnice şi în diaspora. Mulţumim România pentru consecvenţă, altruism, îndrumare. Mulţumim că ne ajutaţi să fim mai puternici. Vom continua realizarea proiectelor comune de infrastructură şi de interconectare energetică, vom extinde şi proiectele pe care le avem în domeniile educaţionale, culturale precum şi al dezvoltării locale şi protecţiei mediului. Având sprijinul României, alături de susţinerea altor parteneri internaţionali, Moldova este pregătită să meargă, cu toată încrederea, înainte. Angajamentul nostru ferm este de a aduce Europa în Moldova şi de a aduce Moldova mai aproape de ţările europene”, a conchis Sandu.

                                                                                                                   Adina Silav