Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, a fost promulgată de preşedintele statului
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare va fi, pentru un deputat, 73.000 locuitori, iar pentru un senator, 168.000 locuitori.
Astfel că viitorul parlament va fi compus din 308 deputaţi, plus cei 18 deputaţi ai minorităţilor și 134 de senatori. Pentru diaspora, vor fi tot 6 parlamentari (2 senatori şi 4 deputaţi, adică numărul actual al aleșilor care îi reprezintă pe românii din străinătate).
La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori, însă aceştia au fost aleşi în baza votului uninominal, adică cei care au câştigat 50% plus unu din voturile exprimate în colegiu. În plus, au câștigat mandate și alți parlamentari în baza unui sistem de redistribuire a mandatelor, în funcţie de procentele obţinute de partidele lor, la nivel naţional.
Legea promulgată de șeful statului este de fapt revenirea la cea de până în 2008, cu votul uninominal.
Și legea alegerilor locale a fost modificată, astfel încât, în 2016, preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majorităţii consilierilor, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.