Curtea Constituţională a României a adoptat, vineri, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis funcţia de preşedinte al României
Curtea Constituţională a României (CCR) a adoptat, vineri, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis funcţia de preşedinte al României. La ceremonia solemnă de validare a participat și președintele în funcţie, Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a anunţat, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat preşedintelui ales. Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi preşedintelui ales.
Iohannis: Voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei
Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, la ceremonia de validare a rezultatului alegerilor de către CCR, că va fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei, el mulţumind tuturor celor care au votat pe 2 şi 16 noiembrie.
Iohannis a vorbit și de despre o nouă lege fundamentală și a citat, în discursul său, sloganul folosit de președintele SUA, Barack Obama, în campania electorală – „Da, se poate! (Yes, we can! – n.r.)„.
Multumesc dumneavoastră pentru celeritatea judecării acestei spețe importante nu doar pentru mine, ci și pentru România. Mulțumesc BEC pentru gestionarea foartea bună a procesului electoral. Mulțumesc tuturor celor care au votat pe 2 și 16 noiembrie și, în mod deosebit celor care m-au votat pe mine. A fost un vot foarte puternic, îi asigur pe toți că l-am înțeles. Vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluția română se încheie o etapă. Iată că românii prin votul lor au spus foarte clar: stop și de la capăt. Viziunea mea s-a împletit fericit cu așteptarile românilor. Privesc cu toată răspunderea drumul greu care ne așteaptă, la capătul căruia se află România puternică și prosperă. Le spun românilor că <<Da, se poate!>>, se poate construi o Românie puternică și prosperă, vom construi România lucrului bine facut în timp și pas cu pas. (…)Vreau o Constituţie bună. Este nevoie de revizuire din motive pe care nu le enumăr acum, dar se impune o revizuire. Dincolo de aceste lucruri, vreau să vă spun cu toată ferminatea, astăzi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în faţa electoratului cu afirmaţia <<vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie>>. Dincolo de aceste lucruri, cred că viziunea preşedintelui trebuie să inspire naţiunea română, iar prin comportamentul său să devină un etalon al societăţii române.
Klaus Iohannis
președinte ales al României
Băsescu, lui Iohannis: Uneori trebuie să forțezi Constituția
La rândul lui, Traian Băsescu a declarat, la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis, că nu ar fi vrut ca la sfârşitul mandatului său stânga să domine toate instituţiile statului şi că scorul pe care acesta l-a înregistrat în alegeri arată că lasă moştenire o ţară cu opţiuni de dreapta.
Am constatat în aceştia 10 ani în societatea românească şi în mass-media germenii pasului înapoi. Uneori trebuie să forţezi Constituţia. (…)Pentru mine este un moment extrem de important. Este finalizarea a 10 ani de mandat şi vă doresc, domnule preşedinte ales, ca după primul mandat să fiţi în banca din dreapta şi în stânga să nu fie nimeni. Cine crede că transformarea României este un proces de 5 ani se înşeală. În societatea şi în politicul românesc încă există destule resurse pentru un pas înapoi. Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare: parteneriatul strategic cu SUA, prezenţa în UE şi NATO şi credibilitatea pe care ne-am dobândit-o în special în NATO. Siguranţa naţională este elementul fundamental care este în responsabilitatea preşedintelui. Ceea ce nu înseamnă că preşedintele poate fi un înalt demnitar care nu priveşte la probleme interne.
Traian Băsescu
președintele în funcție al României
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.