0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:52
No menu items!

Ioana Petrescu, despre impactul alegerilor din Franța asupra României

spot_img

“Ținând cont de imigranții români din Franța, de actualele raporturi economice între România  și Franța, de necesitatea  păstrării unui climat economic stabil, este clar că ar fi benefic pentru români că Emmanuel Macron, centristul pro-european, să câștige alegerile din 7 mai”. Aceasta este opinia fostului ministru de finanțe, Ioana Petrescu. Aceasta explică, într-un editorial postat luni pe blogul său, care ar fi impactul rezultatului alegerilor prezidențiale din Franța asupra UE și a României.

Fostul ministru al finanțelor face și câte un scurt portret al celor doi candidați care se vor lupta pentru fotoliul de președinte al Franței, în turul II al alegerilor prezidențiale.

“Duminică 23 aprilie, a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în Franța. Conform cotidianului Le Monde, rezultatele provizorii îi plasează pe Emmanuel Macron cu 23,86%  și pe Marine Le Pen cu 21,43% pe primele două locuri. Imediat sub ei, Francois Fillon a obținut 19,94% și Jean-Luc Melenchon 19,62%. În acest moment, pare foarte probabil că Macron și Le Pen vor intra în turul doi de pe 7 mai.

Cine sunt cei doi candidați cel mai bine clasați?

Emmanuel Macron este candidatul mișcării centriste En marche!, fondată chiar de Macron în urmă cu un an. Mișcarea a ajuns deja la 250.000 membri și atrage populația din mediul urban și pe cea educată. Macron are 39 de ani, e fost ministru socialist al economiei, a lucrat doi ani pentru actualul președinte Hollande și nu a câștigat nicio alegere până în acest moment.

Marine Le Pen este candidata din partea Frontului Național, un partid de extremă dreaptă. Le Pen are 48 de ani, este europarlamentar  și are experiență îndelungată în politică. A intrat în Fondul Național în 1986, este europarlamentar din 2004  și a mai candidat la alegerile prezidențiale  și în 2012, plasându-se pe locul 3. Este una dintre cele mai influente personalități politice franceze, fiind numită al doilea cel mai influent europarlamentar european, după Martin Schultz, Președintele Parlamentului European”, scrie Ioana Petrescu.

Ce impact ar putea avea asupra României alegerea noului președinte în Franța?

„Românii din Franța ar putea fi primii afectați. Și nu sunt puțini! Conform Ministerului Muncii, în anul 2013, 200.000 de romani locuiau în Franța. Nu se știe exact câți dintre ei lucrează legal, cu contracte de muncă. Însă știm, dintr-un studiu UNESCO, că 3.031 de studenți români învățau în Franța în 2012. Cei doi candidați au vederi diametral opuse despre imigrație. Pe de o parte, Le Pen este anti-imigrație și are un discurs xenofob. Macron vrea că Franța să primească chiar mai mulți refugiați sirieni și este pro-imigrație, în general. Conform discursului său de până acum, putem lua în calcul că Le Pen va încerca să împiedice libera circulație a forței de muncă și să modifice beneficiile sociale ale migraților, dacă ajunge la Palatul Elysee”, notează fostul ministru al finanțelor.

Economia românească  și investițiile străine

Potrivit Ioanei Petrescu, economia românească se bazează în mare parte pe investițiile străine. “Conform BNR, România a primit cu 85% mai multe investiții străine directe în primele două luni ale acestui an decât în aceeași perioadă a anului precedent. România este atractivă pentru investitorii străini în mare parte pentru că este membră UE și, deci, considerată o țară stabilă și predictibilă. O victorie a lui Le Pen, care are un discurs anti-UE  și anti-euro, pune întreaga UE sub semnul întrebării și poate arunca continentul într-o stare generală de instabilitate. România este și mai vulnerabilă la astfel de șocuri externe, pe de o parte, din cauza înrăutățirii perspectivei României de la <<pozitiv>> la <<stabil>> de către Moody’s și, pe de altă parte, din cauza creșterilor de salarii anunțate de guvern. Pe un fond al unei victorii a lui Le Pen, riscăm să nu mai fim atractivi pentru investitorii străini  și să ne confruntăm cu  o reducere drastică în investițiile străine directe (ISD) și în PIB.

Situația va sta diferit dacă Macron va câștiga alegerile din 7 mai. Macron este un capitalist convins, fost bancher la o bancă de investiții și clar orientat pro-business. Acesta înțelege că Franța a pierdut teren față de celelalte țări dezvoltate în ultimii zece ani  și oferta sa conține o serie de reforme pentru a întări economia franceză. În urma alegerii lui Macron și a reformelor sale, Franța ar rămâne o țară stabilă, iar UE și, implicit, România nu ar avea de suferit din punct de vedere economic”, mai notează Ioana Petrescu.

Frexit – o lovitură puternică pentru economia românească

“Franța este un membru fondator al UE, cu un rol foarte important. Este membru UE din 1958, membru al zonei euro din 1999, este în spațiul Schengen din 1995, are 74 de parlamentari europeni  și reprezintă 13% din populația UE. Cei doi candidați se poziționează diametral opus pe subiectul locului Franței în UE. Macron este un pro-european convins, care agită drapelul UE la demonstrațiile electorale, în timp ce Le Pen a făcut constant campanie împotriva UE  și euro. Le Pen s-a exprimat direct ca fiind pentru ieșirea Franței din UE. Un astfel de scenariu ar fi dezastruos pentru UE. Ar duce la o stare de instabilitate uriașă, iar pentru noi ar însemna acces mai mic la fonduri europene, ca rezultat al pierderii celor 19 miliarde de euro cu care Franța contribuie la bugetul UE. Mai poate însemna pentru România și scăderea investițiilor străine directe din Franța, din moment ce reglementarile UE nu s-ar mai aplica Franței. Și nu vorbim de puțini bani! Conform BNR, investitiile străine directe din Franța în 2015 au fost de 4,3 miliarde de euro, adică 6,7% din toate investițiile străine directe în România. De asemenea, liberul schimb de bunuri și servicii cu Franța ar fi sub semnul întrebării și, deci, și comerțul nostru cu această țară. Franța este un partener de comerț important al României. În anul 2016, exporturile din România în Franța au fost de 4,1 miliarde de euro, reprezentand 7,2% din totalul de exporturi ale României și plasând Franța pe locul 3 în topul celor mai importante destinații de export. De asemenea, Franța reprezintă pentru România a patra țară că importanță a importurilor, cu o valoare de 3,7 miliarde de euro, reprezentand 5,5% din totalul de importuri din România în toata lumea. Deci, ar fi o lovitură puternică pentru economia românească!”, explică fostul ministru al finanțelor.

“În două săptămâni, cel mai probabil, Macron și Le Pen se vor înfrunta în turul doi pentru funcția de Președinte al Republici Franceze. Este, cu siguranță, decizia cetățenilor francezi în ce direcție se vor îndrepta în următorii cinci ani. Din punctul nostru de vedere, ținând cont de imigranții români din Franța, de actualele raporturi economice între România  și Franța, de necesitatea  păstrării unui climat economic stabil, este clar că ar fi benefic pentru români că Emmanuel Macron, centristul pro-european, să câștige alegerile din 7 mai. <<Emmanuel Macron En Marche Vers L’Elysee!>> scriau ziarele azi-noapte (în noaptea de duminică spre luni – n.r.) Sperăm si noi că au dreptate” – este concluzia Ioanei Petrescu.