-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:13
No menu items!

Investițiile străine directe ar putea crește cu 10% în acest an

spot_img

Unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare din Europa spune că România va înregistra un aflux de capital extern de aproximativ 3 miliarde de euro în 2014

Investițiile străine dau semne de revenire ușoară

Investițiile străine directe (ISD) ar putea crește, în acest an, cu aproximativ 10% față de 2013, când s-au înregistrat intrări de 2,72 miliarde de euro, se arată într-o analiză a Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internaționale (WIIW). Aceste cifre depind însă de două scenarii divergente.

”Investițiile străine directe nu au rezistat la dezintermedierea financiară (retragerea de capitaluri de către băncile-mamă, n.r.) în 2013. Creditele intra-grup și rezervele de capital au fost repatriate mai ales din noile state membre, ducând la cifre scăzute ale ISD”, se arată în analiza WIIW.

Noile state membre UE, printre care și România, țările din Sud-Estul Europei (SEE) și cele din Commonwealth s-au confruntat cu volume diferite de investiții străine directe în 2013. Astfel, în timp ce noile state membre ale Uniunii au înregistrat un declin de 65%, cele șapte țări din regiunea SEE au avut o creștere de 2%, iar principalele cinci state din Commonwealth – un avans de 26%.

Între noile state membre UE, România în particular, dar și Bulgaria într-o oarecare măsură, ar putea atrage mai multe ISD decât anul trecut. Afluxurile către Cehia și Ungaria au scăzut la un nivel mediu, de la unele extrem de ridicate. Însă scăderile investițiilor străine directe din Slovacia și Polonia sunt alarmante.

În 2014, regiunea va fi expusă la doi factori majori care vor împinge ISD-urile în direcții divergente. Unul este accelerarea creșterii economice, care impulsionează investițiile. Celălalt este conflictul Rusia-Ucraina, care suprimă creșterea economică și crește riscul de investiții în țările afectate.

Institutul se așteaptă la o revenire a ISD în noile state membre, cu excepția statelor baltice și a Bulgariei. Cât privește Sud-Estul Europei, nu se așteaptă nicio schimbare majoră.

Volumul Investițiilor Străine Directe (ISD) a fost de 570 de milioane de euro în perioada ianuarie-martie 2014, aceasta fiind cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani. Datele transmise pe 15 mai de banca centrală pot fi însă revizuite.

Potrivit BNR, în 2013, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu 2012, la 2,71 miliarde euro.

Cosmina Croitoru