România riscă declanșarea unei proceduri de infringement pentru încălcarea directivelor europene dacă va implementa plata defalcată a TVA în mod obligatoriu pentru toate firmele, a declarat, marți, Bogdan Anghel, membru în boardul Consiliului Investitorilor Străini.
Acesta a arătat că, marți dimineață, s-a anunțat că, din 450.000 companii înregistrate în scopuri de TVA, numai 175 au optat pentru acest lucru.
„În forma în care este în vigoare acum, România este singura țară din Europa care o aplică la modul general și obligatoriu. Aceasta ar însemna un infringement pentru încălcarea directivelor europene. Aceasta deoarece, în primul rând, există în jurisprudența europeană un principiu numit al proporționalității, iar noi considerăm că această măsură nu este proporțională cu scopul său, spre exemplu amenda de 50% din valoarea TVA care trebuie să fie plătită dacă nu ești în sistem este cu totul neproporțională în comparație cu scopul urmărit”, a spus Anghel, citat de Agerpres
Al doilea motiv pentru o procedură de infringement ar fi că non-rezidenții vor fi obligați să-și deschidă conturi bancare în România, ceea ce contravine principiului liberei circulații a capitalului în Uniunea Europeană, așa cum prevede tratatul de aderare.
„În al treilea rând, faptul că intervii între doi agenți economici cu un cont bancar obligatoriu de TVA înseamnă că, practic, schimbi regulile din directiva privind TVA și trebuie să ceri acordul Comisiei Europene pentru asta”, a arătat reprezentantul FIC.
Întrebat care ar putea fi beneficiile acestei măsuri, Anghel a arătat că, la nivel declarativ, scopul măsurii este reducerea evaziunii fiscale, însă este nevoie de măsuri suplimentare pentru a se ajunge aici.
„Split TVA, ca și concept, are în substanță și reducerea evaziunii fiscale. Practic, însă, pentru a urmări acest scop, de reducere a evaziunii fiscale, ar trebui ca ANAF să aibă o analiză de risc performantă care să fie automatizată și care să răspundă în timp real, pentru că, în acele trei zile, ei ar trebui să recunoască profilul unui potențial evazionist și atunci am putea să spunem că acest sistem de split TVA urmărește și reducerea evaziunii fiscale. Până în momentul în care analiza de risca a ANAF nu este una informatizată, cu baze de date integrate cu mai multe autorități, îmi este greu să cred că în trei zile vor avea suficiente informații să își dea seama de profilul acelui contribuabil. Aici este marea problemă”, a mai spus Anghel.
T.S.