4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:17
No menu items!

Investitorii străini, cei mai atrași de regiunea București-Ilfov. Care este clasamentul pe regiuni

spot_img

euro2

Regiunea București-Ilfov a atras, în 2012, 60,6% din totalul investițiilor străine directe (ISD) din România, al căror sold s-a ridicat la 59 de miliarde de euro. Astfel, în zona au intrat 35,8 miliarde de euro, după cum arată datele centralizate de Banca Națională a României (BNR).

Soldul final al ISD, la 31 decembrie 2012, a fost de peste 59 de miliarde de euro, mai mare cu 7,2% față de soldul  final de ISD aferent anului 2011.

Participaţiile la capitalul social (inclusiv profitul reinvestit) al întreprinderilor investiţie străină directă înregistrau, la sfârşitul anului trecut, valoarea de 39 de miliarde de euro (66% din soldul final al ISD), iar creditul net total primit de către acestea de la investitorii străini direcţi, inclusiv din cadrul grupului, a înregistrat 19,8 miliarde de euro, reprezentând 33,6% din soldul final al ISD.

Creditul net cuprinde creditele pe termen mediu şi lung, cât şi pe cele pe termen scurt acordate de către investitorii străini întreprinderilor lor din România, atât direct, cât şi prin intermediul altor firme nerezidente membre ale grupului.

Regiunea București-Ilfov a atras peste 60% din soldul total al ISD, fiind urmată la distanță considerabilă de regiunea Centru, în care au intrat 4,6 miliarde de euro (pondere de 7,8% din total). Pe locul al treilea în topul regiunilor care au atras cele mai multe ISD se află regiunea Vest, unde au intrat anul trecut 4,5 miliarde de euro.

În regiunea Sud-Muntenia au intrat 4,2 miliarde de euro în ISD, în timp ce Sud-Est a atras 3,2 miliarde de euro. În clasament urmează regiunile: Nord-Vest, cu 2,8 miliarde de euro, Sud-Vest Oltenia, cu puțin peste 2 miliarde de euro și Nord-Est, cu 1,7 miliarde de euro.

Din punct de vedere al orientării ISD pe ramuri economice, acestea s-au localizat mai ales în industria prelucrătoare (31,3% din total). În cadrul acestei industrii, cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrarea ţiţeiului, produselor chimice, cauciucului şi maselor plastice (6,7% din total ISD), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,9%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (3,7%) şi ciment, sticlă, ceramică (2,8%).

Pe lângă industrie, alte activităţi care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare şi asigurările (reprezentând 18,5% din totalul ISD), comerţul (11,4%), construcţiile şi tranzacţiile imobiliare (9,2%), tehnologia informaţiei şi comunicaţiile (4,8%).

Repartizarea soldului ISD a fost realizată în funcţie de ţara de rezidenţă a deţinătorului nemijlocit al cel puţin 10 procente din capitalul social al unei întreprinderi investiţie străină directă din România. Primele 4 ţări clasate după ponderea deţinută în soldul ISD la 31 decembrie 2012 sunt: Olanda (22,4% din soldul ISD), Austria (18,5%), Germania (11%) şi Franţa (8,9%), ierarhie neschimbată din anul 2009.

Cosmina Croitoru