4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:20
No menu items!

Investitorii români propun soluții pentru investițiile în capacități noi de energie regenerabilă

spot_img

Romania și-a stabilit prin Planul Național privind Energia și Schimbările Climatice 2021-2030 (PNIESC) o țintă de energie regenerabilă de 30,7% din consumul total de energie. După modificarea schemei de sprijin privind acordarea de certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, investițiile în noi capacități s-a blocat aproape în totalitate. Atingerea țintei devine o problemă în aceste condiții, cu atât mai mult cu cât nici în viitor nu se anunță investiții majore în energia verde. Inclusiv marile companii de stat care încearcă să-și diversifice portofoliul de producție preferă să achiziționeze parcuri deja existente, în niciun caz să construiască unele noi.

În prezent, România are o capacitate de energie solară fotovoltaică de 71,4 W/locuitor și se situează pe locul 21 din 28 în Europa, conform unui studiu EuObserv’ER, desfășurat în 2019. La polul opus, Germania a avut cea mai mare capacitate instalată din Uniunea Europeană, anume 590W/locuitor. Pe locul doi și trei, la distanță considerabilă, se află Olanda și Belgia, cu aproximativ 400W/locuitor. În același timp, Raportul Comisiei Europene pe 2019 privind situația energiei fotovoltaice în Europa, nici macar nu menționeaza România printre țările analizate. Cu toate acestea, suntem într-o competiție cu țările europene pe piața comună. În acest sens, România trebuie să beneficieze de programe de încurajare a investiției în energie regenerabilă. Mai ales că programele naționale se confruntă cu neclarități în modul de finanțare și întârzieri. 

Credite achitate din energia produsă

În lipsa interesului marilor companii internaționale pentru piața din România, responsabilitatea revine investitorilor români, care deja au început să găsească soluții pentru dezvoltarea de noi capacități de energie verde. Un exemplu concret în acest sens este dat de compania E-acumulatori.ro, care le oferă persoanelor fizice și companiilor opțiunea de plată în rate fixe lunare pentru instalarea de sisteme de energie regenerabilă. Indiferent de sistemul de energie verde ales, clienții au posibilitatea de finanțare cu 6 până la 60 de rate pentru o valoare de până la 1 milion de lei. Avantajul unui astfel de credit este achitarea ratelor prin producerea independentă de energie electrică cu ajutorul sistemelor fotovoltaice.

Viitorii prosumatori și nu numai își pot obține independența energetică sau să plătească mai puțin la factura de curent. Persoanele fizice sau companiile din toată țara care doresc să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă pot opta pentru un credit pe o perioadă de până la 120 de luni. În plus, companiile au și opțiunea unei finanțări în sistem leasing, cu 6 până la 60 de rate egale, cu un avans de 5%. Consumatorii industriali au, astfel, posibilitatea sa achiziționeze 30-100 de panouri fotovoltaice sau chiar sisteme de 2 megawați, ale căror costuri se ridică până la 1 milion de lei. De exemplu, pentru achiziționarea unui sistem fotovoltaic în valoare de 120.000 lei, ce conține un sistem de 40kWp și produce anual aproximativ 46 MWh, finanțarea poate fi pe o durată de 5 ani, în 60 de rate, iar rata fixă este de 2.729 lei. Practic, finanțarea se acoperă în proporție de 80% din economia la factura de energie electrică.

Sistemele de panouri fotovoltaice instalate pot fi de 3, 5, 10, 20 sau 100 kWp. Astfel, persoanele fizice care își instalează pe case din zone rezidențiale sau cele izolate (fără conectare la energia electrică națională), pot alege plata în rate pentru o investiție începând de la 5.000 de lei, pentru un sistem de 1.000 W, ce asigură energia necesară pentru o cabană sau locuință.

Cooperativa de energie vrea să devină furnizor

O alta inițiativă care prinde contur în domeniul investițiilor aparține Cooperativei de energie, prima organizație de acest fel din România, care lansează un proiect de investiții ce se adresează tuturor românilor care vor să contribuie la tranziția către o energie curată.

Proiectul Investim în energie verde! se desfășoară timp de 60 de zile. În acest interval, orice persoană poate investi orice sumă, minimum 500 de lei. Scopul final este strângerea a 2 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziția unei firme furnizoare de energie, astfel încât Cooperativa de Energie să intre pe piață ca primul furnizor de energie 100% regenerabilă, cu certificate de origine.

Procedura de investiție este simplă, durează doar câteva minute și se poate face online, direct de pe site-ul www.cooperativadeenergie.ro.

Primul pas este înscrierea în Cooperativa de Energie. Asta pentru că achiziția firmei de furnizare va fi finanțată în totalitate doar de către membrii cooperatori, sub formă de împrumuturi cu randamente atractive, de 3,7% pe an, pentru o perioadă de un an, respectiv de 5,2% pe an, pentru o perioadă de cinci ani.

In pasul al doilea, suma dorită pentru investiție se transferă din contul de membru. În doar câteva zile de la lansarea proiectului în interiorul cooperativei, membrii existenți au reușit să strângă peste 150.000 de lei.

Alexandru Moldovan