Asociațiile patronale Confindustria România și Confagricoltura organizează, joi, un forum la București, care marchează interesul oamenilor de afaceri italieni din România în agricultura românească.
Principalele intervenții:
România este o țară profund agricolă, cu una dintre cele mai mari suprafețe cultivabile din UE, dar sunt multe de făcut pentru a profita de acest potențial.
Mauro Maria Angelini
președinte Confindustria România
Vrem să lansăm ideea unei internaționalizări a capitalului și a cunoștințelor în domeniile agricol și agro-industrial, prin extinderea Confagricoltura.
Mario Guidi
președinte Confagricoltura
Prin viitorul program de finanțare de la UE, vom continua să ne axăm pe ferme, zootehnie și pe crearea de lanțuri scurte pentru comercializarea produselor.
George Turtoi
secretar de stat in Ministerul Agriculturii
România are mari oportunități pentru culturile bio și pentru folosirea energiilor regenerabile în agricultură. România poate fi pentru noi nu doar un partener instituțional, ci și un partener comercial.
Francesco Scalia
membru al Comisiei de Agricultură din Senatul Italiei
Italia și România sunt legate prin istorie, cultură și geografie, iar pe aceste baze pot găsi sinergii în business.
Fausto Capalbo
președinte Institutul pentru cooperare economică internațională și probleme de dezvoltare – ICEPS
România a devenit un mare exportator datorită materiilor prime, dar acest potențial trebuie valorificat prin prelucrare. Potențialul evaluat al României este de 45-50 miliarde de euro anual din exporturi agro-alimentare. (…)Italia este un model pentru sistemul de ferme familiale.
Valeriu Tabără
fost ministru al agriculturii
Cea mai mare problemă a agriculturii românești este binecunoscuta fragmentare agricolă, existând 3,6 milioane de ferme mici, de sub 10 hectare, care reprezintă 39% din terenul agricol util. Aceasta este o sursă neexploatată de producție agricolă, iar soluția este includerea acestor ferme într-un lanț agricol.
Pavel Ambrosi
expert UBIFRANCE
Sectorul cărnii de pui și al celei de porc sunt foarte competitive în România. Pentru 2014 estimăm o scădere a prețurilor, sub nivelul din 2013, atât la carcasa de porc, cât și la carnea de pui.
Daniel Azevedo
consultant COPA-COCEGA
Din păcate, nu vă putem oferi foarte multe informații privind modalitățile de accesare a fondurilor europene, fiindcă Ministerul Fondurilor Europene este puțin în urmă cu prezentarea documentelor de programare către Comisia Europeană.
Adriana Zecchetto
Studio Boscolo and Partneres
Taxa de 1,5% pe clădiri speciale ne-a cam pus în cap și întâmpină foarte multe dificultăți de aplicare, în condiițiile în care poate viza inclusiv posturile de transformare sau sistemele de irigatii agricole.
Roberto Turchetto
Studio Boscolo and Partneres
Vlad Bârleanu/Cosmina Croitoru