Previziunile legate de piața acțiunilor pentru 2025 arată un amestec de optimism și prudență, potrivit unei analize publicate de compania de investiții Tradeville. În timp ce mulți analiști anticipează o continuare a creșterii, alții prevăd o posibilă încetinire a evoluțiilor spectaculoase înregistrate pe piețele internaționale în 2024, subliniind importanța diversificării portofoliilor de investiții.
Indicele S&P 500, barometrul principal al pieței de acțiuni din SUA, este prognozat să înregistreze al treilea an consecutiv de creștere, sprijinit de o expansiune economică solidă și de o evoluție constantă a profiturilor, conform unei cercetări realizate de Goldman Sachs.
Acțiunile europene ar putea înregistra creșteri semnificative în 2025, în ciuda faptului că regiunea se confruntă cu provocări din cauza incertitudinii politice, comerciale și a unei creșteri economice lente. Indicele STOXX 600, care include companii din Europa și Marea Britanie, este prognozat să genereze un randament total de aproximativ 9% îm 2025, potrivit Goldman Sachs, o valoare ușor mai mică decât estimările pentru indicii echivalenți din Statele Unite și Asia.
În 2024, indicele BET al Bursei de Valori București a avut un randament de 8,78%.
Oportunități
1. Vânătoarea de companii subevaluate: Analiștii de la Goldman Sachs recomandă pentru 2025 diversificarea portofoliilor de investiții, concentrându-se pe identificarea companiilor cu potențial de creștere în diverse regiuni ale lumii. Deși sunt încrezători în economia SUA, cea mai mare prognoză de randament realizată de aceștia este pentru Japonia. În plus, analiștii au identificat companii din Marea Britanie, piețele emergente și China cu un indice PER (price earnings ratio) scăzut, semnalând oportunitățile de a descoperi companii subevaluate.
2. AI, baza productivității globale: Menținerea câștigurilor generate de inteligența artificială ar putea stimula creșterea PIB-ului fără a provoca inflație, având în același timp capacitatea de a compensa presiunea exercitată de îmbătrânirea populației, conform analiștilor de la JP Morgan. Această dinamică ar putea sprijini randamentele acțiunilor, prin creșterea veniturilor și marjelor. Din punct de vedere politic, un avans al productivității ar putea face deficitele mai ușor de gestionat, pe măsură ce expansiunea economică ar genera venituri fiscale suplimentare.
3. Investițiile imobiliare: Prețurile locuințelor ar putea continua să crească în 2025, dar într-un ritm mai temperat. Dinamica limitată a locuințelor existente și cererea sporită pentru imobile conturează un viitor favorabil marjelor de operare ale constructorilor de locuințe, care au crescut de la 21% înainte de pandemie, la 26% în 2024, în SUA. Cei mai mari jucători au oportunitatea de a-și majora cotele de piață. În 2025, JP Morgan se așteaptă la o creștere continua a profitului atât pentru constructorii mari de locuințe, cât și pentru investitorii imobiliari care dezvoltă locuințe unifamiliale.
Riscuri
- Volatilitatea indicilor: Ponderea semnificativă a Magnificent 7 (cele mai mari șapte companii) în principalii indici din SUA ar putea deveni un dezavantaj în cazul în care acestea nu vor continua să înregistreze performanțe răsunătoare. Aceste acțiuni au înregistrat randamente peste medie în ultimele 18 luni datorită dezvoltarii tehnologiei și a inteligenței artificiale, dar au devenit relativ scumpe pe parcurs, acțiunile celor 7 companii americane fiind adesea privite ca fiind supraevaluate, în ciuda rezultatelor remarcabile obținute. Astfel, orice scădere a performanței acestora ar putea afecta portofoliile multor investitori, chiar dacă alte acțiuni din componența indicilor ar evolua pozitiv, fiind totuși trase în jos.
- Inflația: Fed (banca centrală a SUA) a surprins piețele cu un set neașteptat de proiecții agresive pentru evoluția ratelor dobânzii în 2025. ”Dot plot”-ul Fed, indicator al viziunii decidenților, sugerează la finalul lui 2024 că banca centrală va reduce ratele dobânzii de două ori în 2025, în contrast cu cele patru reduceri de un sfert de punct anticipate în septembrie, când îngrijorările legate de slăbirea pieței muncii dominau dezbaterile. Principala preocupare a Fed-ului rămâne acum impactul politicilor președintelui ales Donald Trump, în special amenințările cu tarife comerciale drastice și posibilitatea ca acestea să genereze un efect inflaționist.
- Lider imprevizibil: Tarifele și restricțiile impuse de Donald Trump privind imigrarea ar putea restrânge creșterea economică a SUA. Impactul acestor politici depinde de modul și momentul în care vor fi implementate. Economiștii de la Morgan Stanley subliniază că tarifele pot încetini activitatea economică cu un decalaj de două sau trei trimestre. Prin urmare, tarifele ar putea deveni un obstacol pentru creșterea economică a SUA la sfârșitul anului 2025 și în 2026. Restricțiile privind imigrarea, care ar putea face condițiile de pe piața muncii mai puțin favorabile, se așteaptă să aibă, de asemenea, un impact negativ în a doua jumătate a anului 2025.
- Schimbari macroeconomice: Pe piața de capital, anumite riscuri sunt inevitabile, fiind o componentă intrinsecă a acestui domeniu, de care nu se pot feri investitorii. Astfel, provocările geopolitice globale, cele legate de comerț sau de economie nu sunt doar dificil de anticipat, ci uneori și imposibil de evitat. Apariția tensiunilor de acest fel este foarte probabil să continue și în 2025, având în vedere provocările realității actuale.
T. S.