O investigație a organizației ”De-clic” arată că Hornbach a mințit cu privire la felul în care se aprovizionează cu produse din lemn. Compania continuă să se aprovizioneze de la Schweighofer, dar face tot posibilul pentru a ascunde proveniența acestui lemn.
În decembrie 2016, compania Hornbach a declarat public că va renunța la lemnul de construcție și lemnul rindeluit de la Schweighofer. Compania și-a motivat decizia susținând că dorește să respecte principiile unei silviculturi sustenabile. Cu toate astea, produse din lemn marca Schweighofer au continuat să fie prezente pe rafturile magazinelor Hornbach din România, se arată într-un comunicat al ONG-ului.
”Investigația de-clic s-a desfășurat pe o perioadă de câteva săptămâni, la fiecare dintre cele șase magazine Hornbach din România. În decursul acestei anchete, ne-am dat drept clienți care au nevoie de mult lemn, din toate sortimentele. Acest lucru ne-a permis să ne interesăm de toate produsele Schweighofer din oferta magazinului. Angajații Hornbach ne-au asigurat că se aprovizionează constant de la Schweighofer, inclusiv cu grinzi sau cherestea, produse care se încadrează la lemnul de construcție sau lemnul rindeluit – lemn cu care Hornbach a declarat că nu se mai aprovizionează”, potrivit documentului citat.
Radu Cernuta, realizatorul investigației a declarat: “Am observat că produse identice cu cele din oferta Schweighofer se găsesc din abundență pe rafturile magazinelor Hornbach, unele cu etichetă de proveniență, altele fără. Angajații mi-au confirmat că se aprovizionează constant și că orice produs poate fi cumpărat în orice cantitate.”
Comunitatea de-clic a anunțat că va continua investigația și în cazul celorlalte lanțuri de magazine care au anunțat că au încetat colaborarea cu Schweighofer: Leroy Merlin și Brico Depot.
Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, la începutul anului, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă, mişcare ce a atras după sine adoptarea deciziei, de către mai multe companii, de a nu mai colabora cu Schweighofer. Prin mai multe investigații din ultimii ani, s-a dovedit că firma austriacă se aprovizionează cu lemn de pe piața neagră și încurajează tăierea necontrolată a pădurilor și evaziunea, prin comportamentul său comercial.
Leroy Merlin, unul dintre cei mai importanţi retaileri de bricolaj la nivel mondial a anunţat, recent, întreruperea colaborării cu societăţile care nu deţin certificările de sustenabilitate FSC şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Compania a menţionat că procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maximum trei luni, fiind deja demarate negocieri cu noi furnizori.
Totodată, „Brico Depot” România a anunţat că a sistat aprovizionarea cu produse din lemn care provine de la Holzindustrie Schweighofer, care prelucrează lemnul cumpărat.
Holzindustrie Schweighofer activează în România din 2003, când şi-a deschis prima fabrică de cherestea în România, la Sebeş. Acum, societatea mai deţine două fabrici de cherestea – la Rădăuţi şi Reci -, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti.
T.S.