-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:52
No menu items!

Investițiile făcute de Sorin Oprescu într-un an costă cât ridicarea de la zero a celor mai importante monumente din lume

spot_img

Cu banii cheltuiți în 2015 de la bugetul Primăriei Capitalei pentru „proiectele” extravagante ale primarului general s-ar putea reclădi primele 7 cele mai importante monumente din lume. Printre acestea – Piramidele Egiptului și Colosseumul roman

Primarie_Oprescu_SZ

Aproape 4,2 miliarde de lei (aproximativ 1 miliard de euro) au la dispoziție primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și subordonații săi pentru continuarea investițiilor extravagante din ultimii ani (zugrăvirea Arcului de Triumf, reabilitarea vechiului sediu al Primăriei, monumente inexistente, precum „Aripi” etc.), dar și pentru demararea unora noi, precum Sala Polivalentă din imediata apropiere a Arenei Naționale. Tot aproximativ un miliard de euro ar costa însă și ridicarea de la zero a celor mai importante monumente ale lumii, potrivit unei cercetări realizate de americanii de la Home Advisor – unul dintre cele mai importante site-uri de arhitectură și construcții din lume.

Teatrul Național și Sala Polivalentă costă cât 606 Big Ben-uri

Nu mai puțin de 70 de milioane de euro a costat renovarea Teatrului Național din București. Alți 65 de milioane de euro au fost alocați pentru construcția noi Săli Polivalente din apropierea Arenei Naționale. În total, 135 de milioane de euro. O simplă comparație arată că, din acești bani, autoritățile Capitalei puteau ridica de la zero 606 Big Ben-uri (construcția celebrului turn cu ceas de la Londra fiind estimată la 202.000 de euro), 115 Statui ale Libertății (construcție evaluată la 1,166 milioane de euro), 36 de Turnuri din Pisa (realizarea de la zero a celebrului turn fiind estimată la puțin peste 3,7 milioane de euro) sau 5 Turnuri Eiffel (construcția fiind evaluată la 28,3 milioane de euro).

Dacă la cele două “obiective” amintite ar fi adăugat și sumele alocate „marilor” proiecte de infrastructură (reabilitarea unor bulevarde principale și pasaje), dar și banii trimiși în bugetele unor administrații subordonate (monumente, străzi, lacuri și parcuri, cimitire, CSU București ori ASPA – pentru eutanasaierea câinilor fără stăpân), autoritățile Capitalei ar fi putut reconstrui Colosseumul roman (constructie estimată la 345 de milioane de euro). Și tot le-ar mai fi rămas aproximativ 30-40 de milioane de euro la buget.

Reabilitarea vechiului sediu al Primăriei Capitalei, cât 11 Turnuri din Pisa

Aceeași estimare arată și ceea ce ar fi putut să construiască „gospodarul” Sorin Oprescu cu cei 41,4 milioane de euro alocați, din 2011 până acum, pentru reabilitarea vechiului sediu al Primăriei București:

  • 204 Big Ben-uri;
  • 35 de Statui ale Libertății;
  • 11 Turnuri din Pisa;
  • Turnul Eiffel, după construcția căruia ar fi rămas cu peste 13 milioane de euro la buget.

Reabilitarea Arcului de Triumf, de două ori cât Turnul din Pisa

Peste 6,8 milioane de euro a alocat municipalitatea pentru reabilitarea Arcului de Triumf, cu care se luptă de mai bine de un an, deși de mai puțin de atât a fost nevoie acum 80 de ani pentru construirea monumentului.

Cu aceiași bani, se puteau realiza de la zero:

  • 33 Big Ben-uri;
  • 6 Statui ale Libertății;
  • 2 Turnuri din Pisa.

Cam tot atâtea monumente celebre ar fi putut fi ridicate și din sumele investite din banii bucureștenilor în echipamente pentru voluntari inexistenți, bărci cu motor, costume de scafandru, studii și planuri privind efectele cutremurelor (în total, 4,5 milioane de euro), dar și în realizarea celui mai scump „monument-inexistent” din lume, „Aripi” (peste 2 milioane de euro).

În fine, cu trei sferturi din bugetul alocat investițiilor într-un an, autoritățile Capitalei ar fi putut aduce minunile Egiptului la București, reconstruind de la zero Marea Piramidă din Giza, a cărei realizare a fost estimată de cei de la Home Advisor la 798 de milioane de euro.

Raluca Dan

Articolul precedent
Articolul următor