7.1 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 17:19
No menu items!

EXPERIMENT CIUDAT: “Învață să mori timp de o zi” / FOTO

spot_img

Coreea de Sud se confruntă cu o criză a sinuciderilor. Din cauza presiunilor vieții moderne, un număr foarte mare de coreeni intră în depresie și aleg să-și pună capăt zilelor, relatează dailymail.co.uk.

Statisticile sumbre arată că 40 de persoane se sinucid în fiecare zi, în Coreea de Sud, iar cifrele sunt puse de specialiști pe seama hiper-competitivității din societate. Tinerii sunt presați în permanență să reușească, în timp bătrânii și cei de vârstă medie se plâng de problemele financiare tot mai mari.

Autoritățile reacționează însă ciudat la această epidemie de sinucideri: înființează o serie de școli în care se experimentează moartea. Practic, în aceste unități de învățământ bizare, elevilor deprimați li se predau cursuri de genul „Cum e să fii mort”, în încercarea de a-i convinge să aprecieze din nou viața.

În cadrul cursurilor, elevii sunt obligați să semneze testamente false și sunt blocați în interiorul unor sicrie. Mai mult, le sunt oferite și “servicii funerare” complete.

Și la Centrul de vindecare Seoul Hyowon din capitala coreeană, o astfel de “școală” este în plină expansiune. Așezați între șiruri de sicrie, cu pixuri și hârtie pe birourile mici, elevii îl ascultă cu atenție pe șeful centrului. Fost angajat al unei firme de servicii funerare, Jeong Yong-mun le explică că “problemele cu care ne confruntăm în viață sunt parte din viață”.

Printre studenți sunt adolescenți care nu pot face față presiunii examenelor de la școală, părinți care se consideră inutili după ce copiii lor au plecat de acasă și vârstnici îngroziți de faptul că ar putea reprezenta o povară financiară pentru familiile lor tinere.

Coreea de Sud a urcat, în doar câteva decenii, de la una dintre cele mai sărace țări din lume la una dintre cele mai mari puteri economice mondiale. Dar creșterea financiară bruscă a atras costuri pe măsură. Trecerea rapidă de la colectivism la individualism ideologic a dus la dezintegrarea unității familiei tradiționale și a determinat mulți oameni să se simtă izolați și singuri.