1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:20
No menu items!

Învață să respiri corect!

spot_img

respiratie

Activitățile predominant sedentare, practicarea insuficientă a activităților fizice, anxietatea, stresul și condițiile de viață modifică ritmul respirator normal.

Respirația superficială și incorectă reduce vitalitatea, predispune la îmbolnăviri și scurtează viața. Dacă nu respiri corect, circulația sângelui este mai lentă, ceea ce duce la o mai slabă oxigenare a organelor și a țesuturilor.

Un remediu pentru insuficieța respiratorie este practicarea gimnasticii respiratorii, care se referă la învățarea tehnicilor de respirație corectă.

Gimnastica respiratorie este indicată în probleme bronho-pulmonare, deoarece pot îmbunătăți capacitatea respiratorie. Este indicată în cazurile de pleurezie (apă la plămâni), bronșite, tumori pulmonare, bronhopneumonie sau astm bronșic.

O primă etapă spre respirația corectă este controlul ei conștient, transformarea respirației dintr-un act automat într-un act conștient, voluntar.

O regulă de bază a respirației corecte și eficiente este respirația pe nas, deoarce este fiziologică și sănătoasă, la nivelul căilor nazale asigurându-se filtrarea și încălzirea aerului care pătrunde în plămâni.

O a doua etapă ar fi executarea unor exerciții de gimnastică respiratorie este ritmarea acesteia, execuția unei respirații ciclice, care cuprinde două etape importante: inspirația și expirația.

Unele exercitii de educare a respirației cuprind și faze de oprire a respirației, numite apnee. Apneea voluntară contribuie la mărirea rezistenței centrilor respiratorii la un consum de oxigen în sânge, cât și la creșterea cantității de bioxid de carbon.

Pentru însușirea unei respirații ritmice se impune o poziție comodă cu coloana vertebrală dreaptă, această poziție putând fi: culcat pe spate, șezând sau stând cu spatele drept.

R.M.