5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:10
No menu items!

Întrebarea din Geografia de clasa a IV-a care-i pune în încurcătură pe români

spot_img

Cei mai mulţi români ştiu cu exactitate care sunt extremele ţării noastre: în nord – Horodiştea, în est – Sulina, în sud – Zimnicea, iar în vest – Beba Veche. Dar centrul ţării unde se află? Aceasta este întrebarea la care majoritatea conaționalilor noștri nu știu să răspundă.

Deşi nu există măsurători precise, răspunsul se regăsește în manualul de Geografie de clasa a IV-a: “buricul” României este reprezentat de Dealul Frumos, o localitate din judeţul Sibiu.

Nu s-au înregistrat măsurători oficiale, însă localnicii ştiu că sunt în centrul ţării de la bunicii şi străbunicii lor, o legendă care a rezistat timpului şi pe care ei, la rândul lor, o predau copiilor din localitate.

Potrivit Wikipedia, Dealu Frumos, denumit cândva Şulumberg, Şulemberg, (în dialectul săsesc Schinebärch, Šinebarχ, în germană Schönberg, în maghiară Lesses, Leses ) este un sat din judeţul Sibiu, Transilvania. Aparţine de comuna Merghindeal şi se situează la 89 de kilometri faţă de reşedinţa de judeţ.

Foarte puțini ştiu însă că acest loc ferit de agitaţia modernă este cunoscut drept centrul ţării. Dacă te afli pe drumul dinspre Agnita înspre Sibiu, o tăblie montată chiar la intrarea în Dealul Frumos te anunţă că ai intrat în epicentrul României. O găselniţă inteligentă care te determină, ca turist, să te opreşti şi să cercetezi locurile, relatează one.ro.

dealul-frumos-centru

Conform site-ului povestisasesti.com, satul a fost atestat documentar în 1280, într-un act de vânzare-cumpărare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte (denumirea lat. a Dealului Frumos pe atunci) cumpăra o moară din Stejeriş. Apoi peste localitate au năvălit tătarii, iar în urma lor a rămas mare prăpăd. Atât că oamenii destoinici au muncit de au refăcut satul, aproape de la zero.

Istoria tristă a localităţii a început şi aici la 1945, odată cu deportările, apoi CAP-ul şi exodul saşilor în Germania. Din 2003, cetatea a fost luată în comodat de către UAUIM Bucureşti, fiind folosită ca Centru de Studii de Arhitectură Vernaculară, calitate în care găzduieşte periodic evenimente culturale şi workshop-uri organizate de studenţi.

Acum, satul Dealul Frumos este promovat în programele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prinţul Charles, care a cumpărat și a renovat o casă în localitate.