11 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 20:18
No menu items!

A intrat în vigoare noua lege RCA. La ce trebuie să fie atenți șoferii

spot_img

O serie de modificări aduse legii asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) a intrat în vigoare de miercuri, 12 iulie.

Principalele modificări identificate de specialiști, de care vor trebui să țină cont toți proprietarii de mașini sunt:
 
  • Este introdusă noțiunea de „asigurat cu risc ridicat”. Persoanele încadrate la această categorie se vor putea adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar această instituție va face o ofertă și o va aloca unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.
  • La suspendarea contractului RCA, proprietarii de autovehicule rămân fără plăcuțele de înmatriculare. Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA va fi în continuare posibilă atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulație al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totuși, proprietarii vor trebui să depună plăcuțele cu numărul de înmatriculare la autoritatea în cauză, deși acum nu există o asemenea obligație.
  • Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire. Referitor la soluționarea cererilor de despăgubire, Legea nr. 132/2017 va veni cu o schimbare semnificativă față de regulile actuale. Astfel, asigurătorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asigurați. În prezent, OUG nr. 54/2016 este un pic mai permisivă, fiind stabilit că soluționarea se face în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei.
  • Asigurătorii RCA sunt obligați să anunțe că expiră contractul. O altă noutate în raport cu cadrul legal actual este introducerea obligației asigurătorilor RCA de a-și informa asigurații atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai precis, proiectul de lege dispune că „asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA”.
  • Compensarea directă va deveni decontare directă. Compensarea directă, care este prevăzută acum de Ordonanța RCA, va fi redenumită decontare directă. Decontarea directă va reprezenta un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce va fi ofertat obligatoriu de către asigurătorii RCA, dar a cărui achiziție va fi opțională pentru asigurați. În momentul de față, compensarea directă este doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.

R.D.