-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:45
No menu items!

Intoxicația cu ciuperci

spot_img

Intoxicația cu ciuperci

Cu toate că mai toți știu că unele ciuperci sunt toxice, nu toți conștientizează acest pericol atunci când le culeg sau le cumpără. Există peste 30 de ciuperci care conțin diferite substanțe toxice și care pot produce intoxicații.

Ciupercile necomestibile, care produc intoxicații, se împart în două categorii: cu perioadă de incubație scurtă și cu perioadă de incubație lungă.

 Semnele intoxicației cu ciupercile cu perioada de incubație scurtă apar după 15 minute până la 3 ore de la consumul lor și se manifestă prin: creșterea salivației, tegumente umede, lăcrimare, pupila mică, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, hipotensiune arterială. Ulterior, apar tulburări nervoase: tremurături, furnicături ale pielii, agitație, stare de confuzie, mișcări bruște și dezordonate, convulsii și chiar comă. Unele specii de ciuperci dau halucinații cu vedere colorată.

 Semnele intoxicației cu ciupercile cu perioadă de incubație lungă apar după 12-24 de ore de la ingestie. debutează cu grețuri, vărsături și diaree în primele 24 de ore, după care se ameliorează, fapt care creează o stare falsă și extrem de periculoasă de vindecare aparentă. Ulterior, apar fenomene de afectare hepatică gravă: icter, hemoragii, encefalopatie, hipoglicemie, afectare renală gravă, precum și tulburări neurologice: vedere dublă, convulsii, adinamie. În final, după 48-72 de ore de la ingestie se instalează coma care, de cele mai multe ori, duce la deces. În această categorie intră ciupercile cele mai toxice, din familia Amanita phalloides.

 Datorită unor fenomene de colonizare încrucișată, au apărut specii de ciuperci cu aspect asemănător celor comestibile, dar care conțin aceleași substanțe toxice cu efectele descrise mai sus. De aceea, se recomandă consumul ciupercilor controlate de specialiști, cele mai sigure fiind cele recoltate direct din crescătoriile de ciuperci sau din cutiile de conserve.

C.I.