0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 3:38
No menu items!

Intervențiile lui Băsescu înainte de anchetarea lui Chițoiu și reținerea lui Rușanu

spot_img

Iacob_Basescu_Kovesi_SZ

Dan Radu Rușanu, reținut astăzi de DNA. Fostul ministru Daniel Chițoiu, la un vot parlamentar distanță de urmărirea penală. Iar despre ministrul Liviu Voinea au apărut, tot astăzi, informații neoficiale, potrivit cărora ar putea fi chemat să dea cu subsemnatul la DNA săptămâna viitoare. Toate acestea au un numitor comun: situația de la ASF și OUG 94/2013 prin care se reducea numărul membrilor Consiliului ASF şi se prevedeau noi cerinţe legate de calificările profesionale minime.

Însă, până la deznodământul de astăzi, în cursul lunii februarie, un sir de „coincidențe” și de declarații succesive care parcă au anticipat lucrurile, au condus, pas cu pas, evoluția din dosarul ASF.

  • 10 februarie – Guvernul şi Camera Deputaţilor au fost somate de procurorii DNA să trimită urgent o serie de documente care privesc dosarul legat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, anchetatorii au cerut actele în baza cărora a fost elaborată ordonanţa de urgenţă care reglementează activitatea Autorităţii. Surprins de modul în care a fost forțat să dea documentele, deși acestea erau, în marea lor majoritate, publice, pe site-ul instituției, președintele Camerei Deputaților a reclamat faptul că o asemenea atitudine nu are nimic de-a face cu democrația.

Ni se cer imperativ documente legate de votul și dezbaterea pe proiectul cu ordonanța ASF-ului. E pentru prima dată după foarte mulți ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaților. Ni se dă un sublocotenent ca persoană de contact și ni se atenționează că dacă nu le trimitem până mâine la 12 vor veni personal să le ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democrația și statul de drept

Valeriu Zgonea

Ca să nu nu se escaladeze totuți un conflict între Parlament și procurori, deputații au înaintat la câteva zile, toată documentația cerută.

  • 16 februarie –  președintele Traian Băsescu a ieșit într-o emisiune la B1 TV și a anunţat că a cerut „unui grup de jurişti” să analizeze dacă îl poate reclama pe Victor Ponta la Parchetul General. Șeful statului spunea că plângerea penală la care se gândeşte ar viza mai multe iniţiative guvernamentale asumate de prim-ministru prin care și-ar servi „clientela”.

Am cerut deja unui grup de jurişti să vadă dacă un Guvern poate răspunde în faţa legii. Nu numai pentru corupţie şi pentru abuz în serviciu. Avem probleme de acţiune guvernamentală

Traian Băsescu

  • 19 februarietot președintele Traian Băsescu, de data aceasta într-o intervenție de la Palatul Cotroceni, numea ASF „o cloacă unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici” și cerea Parlamentului să curețe imediat această instituție, organizând un sistem de desemnare a conducerii și a personalului care să elimine  clientelismul și incompetența.


Fie că vorbim de Dan Radu Rușanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soția domnului Chițoiu, de Dan-Mircea Popescu, ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost minsitru pe la Muncă , fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii Primului Ministru… Toată această cloacă trebuie curățată de la ASF si făcut din ASF o instituție cu autoritate profesională si morală.
Dacă priviți cu atenție la clientela din ASF și la incompetența din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL-ului acest ASF. Îi găsești cu rude, cu nașii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă

Traian Băsescu

  • 21 februarie – DNA l-a audiat pe Dan Radu Rușanu și i-a prezentat materialul de urmărire penală.
  • 25 februarie Rușanu este reținut, iar DNA cere Parlamentului urmărirea penală a lui Daniel Chițoiu. Acesta din urmă, în calitateea pe care a deținut-o, de ministru al Finanțelor,  este acuzat de constituirea unui grup infracțional în legătură cu ordonanța de urgență privind ASF, trecută prin Guvern –pe lista suplimentară și fără toate avizele, spun procurorii- având, în schimb, semnăturile lui Liviu Voinea și Victor Ponta. Cum la bursa zvonurilor politice circulă cu insistență informația că premierului i s-ar pregăti un dosar ,,greu,, , nu cumva toată această forfotă din jurul dosarului ASF anticipează o țintă mult mai mare, adică însuși Victor Ponta?

Nicoleta Vera