10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 16:41
No menu items!

Interimarul Horodniceanu vrea capul procurorului care a instrumentat dosarul „Rompetrol”

spot_img

După ce a fost respins de ministrul justiției, Toader Tudorel, pentru un nou mandat de procuror șef la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), procurorul șef interimar Daniel Horodniceanu a trecut la măsuri radicale în interiorul instituției.

Anchetatorul vizat este procurorul Mirel Rădescu, unul dintre cei mai vechi oameni din DIICOT, și, întâmplător, procurorul care a instrumentat până de curând celebrul dosar „Rompetrol II”, în care erau învinuiți foști miniștri, precum Dan Ioan Popescu sau Sebastian Vlădescu.

Concret, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), discută marți cererea – Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind solicitarea procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de avizare a revocării a lui Mirel Rădescu  din funcţia de procuror DIICOT.

Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că între Horodniceanu și Rădescu tensiunile erau mari de ceva vreme și plecau, printre altele, și de la dorința șefului DIICOT de a închide definitiv orice dosar „Rompetrol”.

O dovadă a problemelor din interiorul instituției pe acest subiect o reprezintă și faptul că în aceeași ședință de marți a Secției pentru Procurori din CSM  este chiar cererea procurorului Mirel Rădescu de încetare a activității sale la DIICOT și revenire la Parchetul Tribunalului București. Deci, cel mai probabil, Horodniceanu a cerut revocarea fără să discute cu procurorul vizat de la care ar fi aflat că nu mai dorește nici el să rămână în DIICOT.

Judecătorii decid tot marți asupra sechestrelor de 3,3 miliarde de lei aplicate în dosarul „Rompetrol” 

Înalta Curte de Casație și Justiție va decide marți dacă ridică sechestrele impuse de procurorul Mirel Rădescu în cazul a trei societăți din grupul Rompetrol, KMG Internațional N.V., Rompetrol Rafinare și Oilfield Exploration Business Solutions S.A.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la 3,3 miliarde de lei, aceasta fiind și la suma până la nivelul căreia anchetatorii au pus și sechestrele în dosar.

Contestațiile celor trei companii din grupul Rompetrol au fost depuse la Înalta Curte în aprilie după ce avocații au fost înștiințați de la DIICOT că un procuror șef din DIICOT i-a infirmat procurorului de caz Mirel Rădescu mai multe ordonanțe de punere în mișcare a acțiunii penale și, cu toate că această cauză se afla spre final, urmând trimiterea în judecată, conducerea DIICOT a decis să repartizeze dosarul unui alt procuror DIICOT.

Cristi Ciupercă